L’ICF inverteix 12 milions d’euros per donar suport a l’emprenedoria

Torna
28/12/16

L’entitat financera pública catalana invertirà 6 milions d’euros en fons de capital llavor que inverteixin en empreses catalanes de nova creació, i 6 milions d’euros directament en start-ups mitjançant préstecs participatius i capital.

L’Institut Català de Finances (ICF) invertirà 12 milions d’euros per impulsar la creació, el desenvolupament i el creixement d’empreses innovadores de nova creació a Catalunya.

L’ICF invertirà aquests recursos a través d’IFEM - Instruments Financers per a Empreses Innovadores, la filial de l’entitat financera pública catalana especialitzada en el suport financer a l’emprenedoria.

L’entitat participarà en fons de capital llavor que inverteixin en empreses catalanes de nova creació i invertirà directament en start-ups, mitjançant préstecs participatius i capital, coinvertint conjuntament amb inversors privats per multiplicar els recursos per aquestes empreses.

 

Inversió en fons de Capital Llavor

L’ICF preveu invertir 6 milions d’euros en societats i fons de capital risc llavor que inverteixin en empreses de nova creació i/o en les primeres etapes d’expansió. La inversió d’aquests fons de capital llavor ha d’anar adreçada especialment a start-ups innovadores amb un alt potencial de creixement.

L’objectiu és dinamitzar la inversió privada en l’àmbit del capital risc llavor i facilitar l’accés al finançament a aquest tipus d’empreses a través de la diversificació de les seves fonts per captar recursos.

L’ICF ha obert una crida de manifestació d’interès (concurrència pública) a través de la seva societat filial IFEM - Instruments Financers per a Empreses Innovadores, per tal de seleccionar aquests nous fons en els que coinvertirà en forma de capital, mitjançant participació minoritària.

Per  poder optar a aquesta inversió, els fons hauran de disposar d’un mínim de 5 milions de capital privat ja compromès i assolir un volum de capital mínim compromès de 15 milions d’euros, inclosa l’eventual participació de l’ICF.

Des de l’any 2010, mitjançant aquesta fórmula, l’ICF ja ha invertit un total de 8 milions d’euros en 10 fons de capital llavor a Catalunya.

Aquests 10 fons participats per l’ICF, conjuntament amb altres inversors privats, han invertit 38,4 milions d’euros en 88 empreses innovadores de nova creació o bé en les primeres etapes d’expansió.

 

Inversió directa en start-ups

Des de 2012, l’ICF també finança directament empreses de nova creació mitjançant préstecs participatius d’entre 50.000 i 200.000 euros.

A través d’aquesta via, a hores d’ara l’entitat financera pública catalana ja ha invertit 9,7 milions en 63 start-ups catalanes.

En els propers dos anys, l’ICF preveu invertir 6 milions d’euros en el finançament directe a empreses innovadores de nova creació.

Com a novetat l’entitat podrà invertir una part d’aquests recursos en el capital d’aquest tipus d’empreses, en funció del potencial del projecte; així com també participar en posteriors rondes de finançament, amb préstecs participatius addicionals, si s’escau, per tal d’ajudar-les a créixer i consolidar-se.

L’ICF ha estat coinvertint en aquestes empreses amb inversors privats provinents de les xarxes de business angels que operen a Catalunya.

A partir de l’any vinent l’entitat ampliarà l’abast de la seva col·laboració amb el sector privat i també coinvertirà directament en start-ups conjuntament amb acceleradores, venture builders i fons de capital llavor.

El 2016, l’ICF ha invertit 2,25 milions d’euros en el finançament directe a 15 start-ups mitjançant préstecs participatius.

 

 • Deliberry Digital SL                                         200.000 €
 • Foodietours SL                                                 50.000 €
 • Job Digital Networks SL (CornerJob)                 200.000 €
 • AGROPTIMA SL                                               198.000 €
 • 21BUTTONS APP SL                                        200.000 €
 • Tecnoturbines SL                                            100.000 €
 • Wide Eyes Technologies SL                              150.000 €
 • Mind The Byte SL                                             75.000 €
 • NetRivals, SL                                                 150.000 €
 • Foodterapia SL                                              200.000 €
 • Psico Smart Apps, SL                                     200.000 €
 • 500 Markets                                                  200.000 €
 • Mi cuento                                                      150.000 €
 • Ecosistems                                                    100.000 €
 • Metis                                                              75.000 €
ICF inverteix 12 milions d’euros per donar suport emprenedoria