L’entitat financera pública catalana disposa d’una línia de finançament específica per a empreses innovadores de nova creació, en les que inverteix mitjançant préstecs participatius conjuntament amb Business Angels i inversors privats.

L’Institut Català de Finances (ICF) ha invertit 7,7 milions d’euros en 49 start-ups catalanes a través de la línia de coinversió amb Business Angels que va posar en marxa l’any 2012 a través d’IFEM (Instruments Financers per a Empreses Innovadores) per fomentar la creació i el creixement de micro, petites i mitjanes empreses a Catalunya.
L’objectiu de l’ICF és facilitar l’accés al finançament a aquestes empreses, diversificar les seves fonts de captació de recursos i actuar com a tractor de més inversió per a aquest tipus de projectes de nova creació.
A través d’aquesta línia de cofinançament públic-privat –que compta amb recursos provinents de fons estructurals europeus (FEDER)–, l’ICF inverteix en aquestes empreses innovadores de nova creació mitjançant préstecs participatius de fins a 200.000 euros. L’entitat financera catalana ho fa conjuntament amb inversors privats que inverteixen fons addicionals en aquestes companyies.
La darrera coinversió que ha dut a terme l’ICF ha estat a Deliberry, una plataforma online de compra i servei de lliurament de productes frescos i de gran consum de diferents supermercats a domicili. L’empresa creada el gener de 2015 ha tancat recentment una ronda de finançament a través de la qual ha captat recursos per a finançar el seu pla d’expansió i el desenvolupament tecnològic de la plataforma. L’ICF ha coinvertit en aquesta start-up, conjuntament amb la xarxa d’inversors privats ANTAI. Aquesta és una de les 13 xarxes de Business Angels amb les que treballa l’Institut alhora de coinvertir en aquests tipus d’empreses.
L’ICF també ha invertit recentment mitjançant préstecs participatius a Kiddy’s Box, Glovo, Signaturit, Transmural Biotech, Notegraphy, Boat Bureau o Foot Analytics, entre d’altres.
Coinversió en l’àmbit del coneixement i l’emprenedoria corporativa
El 2015, l’ICF va fer extensiva aquesta modalitat de coinversió amb inversors privats al Programa Indústria del Coneixement, impulsat conjuntament amb la Secretaria d’Universitats de la Generalitat per finançar start-ups de base científica; i al Programa Emprenedoria Corporativa, impulsat conjuntament amb ACCIÓ, per fomentar els projectes d’emprenedoria entre start-ups i grans empreses.
A través del programa Indústria del Coneixement, l’ICF ha invertit recentment a Good Gut, Iproteos i a Specipig; i a través del programa d’Emprenedoria Corporativa a Eolos i a Omniapools.