09 de març 2016
L'ICF reivindica el paper de la banca pública d'inversió per dinamitzar l'economia

El conseller delegat de l'Entitat financera pública catalana ha participat avui en el fòrum d'inversió Forinvest organitzat per Fira de València. Sanromà ha explicat la tasca que ha dut a terme l'ICF els darrers cinc anys i ha defensat que "la banca pública pot agregar valor compartint finançament i risc amb les institucions europees i la banca comercial, per tal d'impulsar el finançament a les empreses, especialment a les pimes".

ICF reivindica paper banca pública

El conseller delegat de l'Institut Català de Finances (ICF), Josep Ramon Sanromà ha reivindicat avui a València el paper de la banca pública d'inversió com a dinamitzadora de l'economia. 

Sanromà ha posat en valor la tasca d’aquestes institucions al fòrum d'inversió Forinvest organitzat per Fira de València, en el que també han participat el Secretari General de l'Associació Europea de Bancs Públics (EAPB), Marcel Roy, el director general de l'Institut Valencià de Finances (IVF), Manuel Illueca i la subdirectora d'estratègia de l'ICO, Rosario Casero.

El conseller delegat de l'entitat financera pública catalana ha explicat la tasca que ha dut a terme l'ICF en els darrers cinc anys per tal de contribuir a la reactivació i el creixement de l'economia catalana en un període marcat per una profunda crisi econòmica i la dificultat d'accés al crèdit. "Des de 2011 hem finançat més de 12.500 empreses, el 97% pimes, amb més de 3.700 milions d'euros, i hem compromès més de 140 milions d'euros en capital risc i préstecs participatius per tal de facilitar vies alternatives de finançament a les empreses". "En paral·lel hem fet un gran esforç per adaptar-nos als requeriments dels reguladors financers a nivell europeu per operar com una entitat de crèdit públic a tots els efectes, supervisats pels reguladors i dotats d'una governança independent de la influència política. Fins ara es pot dir que havíem estat una banca a l'ombra. Ara, estem llestos per deixar de ser-ho", ha reblat.

Sanromà ha defensat el fet de que ser un banc de titularitat pública no està renyit amb la sostenibilitat remarcant que "en els darrers cinc anys l'ICF ha acumulat uns resultats positius de més de 36 milions d'euros i ha doblat el seu coeficient de solvència fins a situar-lo per sobre del 30%". L'entitat financera pública, propietat de la Generalitat de Catalunya, no depèn dels pressupostos públics -no agrega dèficit ni deute a l'administració- i es finança als mercats nacional i internacional.

Reptes i oportunitats de la banca pública d'inversió

El conseller delegat de l'ICF ha tornat a insistir en els reptes i les oportunitats que té en l'actualitat la banca pública d'inversió europea (Promotional Banks). "Cal que hi hagi una regulació europea adaptada a la singularitat dels promotional banks i  que se'ls reconegui com actors claus per impulsar el creixement de l'economia europea", ha demanat. I ha reivindicat un cop més que "la banca pública pot agregar valor compartint finançament i risc amb les institucions europees i la banca comercial, per tal d'impulsar el finançament a les empreses, especialment a les pimes".

Sanromà ha tancat la seva exposició defensant un canvi de model. "Ha deixat de tenir sentit que la banca pública sigui una simple distribuïdora de liquiditat. Nosaltres creiem en el cofinançament i el risc públic-privat compartit en un marc de supervisió europeu comú".