Ambdues institucions signen un conveni de col·laboració pel qual crearan una nova línia de finançament conjunta per facilitar el finançament de projectes d’inversió. L’entitat financera pública catalana i COFIDES participen en una jornada, organitzada per ACCIÓ, per donar resposta a les barreres amb què es troben les empreses per créixer i internacionalitzar-se.

L’Institut Català de Finances (ICF) i la Compañía Española de Financiación del Desarrollo (COFIDES) han signat un conveni per crear sinergies i col·laborar en l’impuls de projectes d’inversió a l’estranger de les empreses catalanes. L’objectiu és posar a la seva disposició tots els instruments que ambdues institucions tenen per facilitar el finançament d’aquest tipus d’operacions. Per aquest motiu, posaran en marxa una nova línia de finançament conjunta que comptarà amb un pressupost de fins a 100 milions d’euros cofinançats a parts iguals per l’ICF i COFIDES.
Amb la finalitat de donar a conèixer aquest finançament, l’entitat financera de Catalunya i COFIDES han participat aquest dijous en una jornada, organitzada per ACCIÓ, amb el títol “Troba l’impuls econòmic per a l’expansió internacional del teu negoci”. L’objectiu de la sessió, en la que han participat més d'un centenar d'empreses de diferents sectors de l’economia catalana, ha estat proposar solucions als principals reptes amb els quals es troben les companyies en el moment d’endegar projectes de creixement o internacionalització a través de la inversió.
“Troba l’impuls econòmic per a l’expansió internacional del teu negoci”
En aquest sentit, el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, ha explicat que l’agència pública posa a disposició de les empreses “des de la xarxa de 40 oficines d’ACCIÓ a l’exterior fins a ajuts econòmics a través dels Cupons a la Internacionalització per impulsar la sortida a l’exterior del teixit empresarial català”. Romero ha destacat la creació l’any passat de l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització, “una finestreta única per donar suport gratuïtament a les empreses catalanes que es trobin amb problemes a Catalunya o en destí a l’hora d’internacionalitzar-se”.
Per la seva banda, durant la seva intervenció, el conseller delegat de l’ICF, Josep-Ramón Sanromà, ha explicat que l’entitat financera pública catalana “ofereix múltiples solucions -préstecs, avals i inversió en capital risc- per finançar aquest tipus de projectes d’internacionalització”. En concret, ha fet referència a “el finançament directe o cofinançat amb d’altres entitats, com ara la nova línia amb COFIDES; el suport mitjançant avals de la mà d’Avalis de Catalunya; o l’aportació de capital amb el fons ICF Capital Expansió II, entre d’altres”.
Finalment, el president i conseller delegat de COFIDES, José Luís Curbelo, ha indicat que “aquest acord permetrà apropar a les empreses catalanes a instruments financers innovadors com el Fons Verd per al Clima, ja que COFIDES és la primera entitat financera espanyola acreditada davant aquest organisme de les Nacions Unides, o el Pla d’Inversió Exterior de la Unió Europea (PIE).” Curbelo ha emfatitzat que “l’economia catalana compte amb un alt nivell d’especialització en activitats lligades al finançament climàtic –mitigació i adaptació al canvi climàtic- que en el futur tindrà una important projecció global, particularment en els països en desenvolupament a través dels diversos fons que es dediquen al finançament climàtic i l’economia circular”.
Sobre l'ICF
L'ICF és l'entitat financera pública de Catalunya. Té com a missió principal impulsar el finançament del teixit empresarial a Catalunya per tal de contribuir al creixement, la innovació i la sostenibilitat de l'economia catalana. En aquest sentit, aposta activament per la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en línia amb l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.
L'ICF actua com a complement del sector financer privat, oferint una àmplia gamma de solucions de finançament centrades en préstecs, garanties i inversió en capital risc. Des del 2014 és membre de l'Associació Europea de Bancs Públics (EAPB), que agrupa gran part dels bancs i les entitats financeres públiques que operen a Europa.
Sobre COFIDES
COFIDES és una societat públic-privada que des de 1988 ofereix suport financer a les inversions de les empreses espanyoles a l'exterior. És entitat acreditada davant de la UE per a la gestió del pressupost comunitari, la qual cosa li permet estructurar operacions amb alt impacte en desenvolupament. Així mateix, és entitat acreditada davant del Fons Verd per al Clima de Nacions i pot estructurar operacions de mitigació i adaptació al canvi climàtic davant d'aquest fons. Gestiona en exclusiva els fons FIEX i FONPYME per compte de la Secretaria d'Estat de Comerç, adscrita al Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, i dona suport a l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) en la gestió del FONPRODE. En el seu accionariat participen el Banco Santander, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), Banc Sabadell i CAF-Banc de Desenvolupament d'Amèrica Llatina.
Sobre ACCIÓ
ACCIÓ és l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana de la Generalitat de Catalunya, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement. Impulsa la millora del teixit empresarial català a través del binomi internacionalització-innovació, posant a disposició de l’empresa 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions que donen cobertura a més de 110 mercats. A més, assessora les empreses catalanes perquè aconsegueixin finançament, les ajuda a créixer mitjançant programes de capacitació i les orienta en matèria de clústers. També és responsable, a través de l’àrea Catalonia Trade & Investment, d’atreure inversions estrangeres a Catalunya.