27 de maig 2020
L’ICF, conjuntament amb el Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda i PIMEC, organitza un webinar per explicar la línia de finançament “ICF Eurocrèdit COVID-19”

L’objectiu de la sessió, en què ha participat el Vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, ha estat explicar aquesta línia de finançament finançada amb fons FEDER de la Unió Europea per tal de dotar de liquiditat les pimes afectades per la COVID-19 i preservar la continuïtat de l’activitat econòmica durant i després de la pandèmia.

Webinar eurocrèdit

Barcelona, 27 de maig de 2020 - L’ICF, conjuntament amb el Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, la Direcció General de Promoció Econòmica, Competència i Regulació de la Generalitat i la patronal PIMEC, ha organitzat avui el webinar “Tens necessitats de liquiditat arran de la crisi de la COVID-19? El finançament amb fons europeus per a les pimes”. La sessió ha servit per presentar la línia ICF Eurocrèdit COVID-19, dotada amb 70M€, i destinada a cobrir necessitats de liquiditat de les pimes arran de la crisi sanitària actual i garantir el manteniment de llocs de treball.

L’obertura de l’acte ha anat a càrrec del conseller delegat de l’ICF, Josep-Ramon Sanromà, i el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonés. En el seu discurs, Sanromà ha destacat el paper de la banca pública en el context actual. “Ara més que mai, en aquest moments d’incertesa i crisi sanitària, els bancs públics esdevenen una peça clau per aportar liquiditat addicional i solucions financeres específiques per a les pimes i, conseqüentment, mantenir els llocs de treball”, ha assegurat.

Per la seva banda, Aragonès, ha posat en valor l’esforç afegit que s’està duent a terme durant les darreres setmanes per part del Govern, l’ICF i la resta d’actors que estan treballant per aconseguir dotar de liquiditat al teixit econòmic de Catalunya en aquests moments de crisi. “El Govern ja ha mobilitzat a través de l’ICF més de 1.100 milions d’euros per garantir la liquiditat del teixit productiu en un context inèdit i sense precedents com l’actual”, ha destacat.

L’acte, moderat pel director de Promoció Econòmica, Regulació i Competència de la Generalitat de Catalunya, Lluis Juncà, ha comptat també amb la participació del el director del Departament de Consultoria Estratègica i Finançament de PIMEC, Pere Cots, i la directora general d’Inversions Creditícies de l’ICF, Anna Álvarez.

En aquest sentit, des de PIMEC s’ha destacat que la COVID-19 ha disparat el finançament alternatiu de les empreses i les pimes davant les fonts de finançament més convencionals. “En aquest context l’ICF pren especial rellevància oferint préstecs a llarg termini i una relació més personal i propera”.

70 milions d’euros per a les pimes

En el seu torn, la directora general d’Inversions creditícies de l’ICF, Anna Àlvarez, a més de repassar les línies de finançament que l’entitat financera pública ha posat en marxa per fer front a la COVID-19, ha explicat els detalls de la línia ICF Eurocrèdit COVID-19, uns préstecs finançats al 100% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea i amb una dotació inicial de 70 milions d’euros. L’objectiu de la línia és doble: d’una banda, mitigar els efectes negatius de la pandèmia sobre les empreses i, de l’altra, preservar la continuïtat de l’activitat econòmica durant i després de la COVID-19. Aquesta nova solució complementa la línia “ICF Eurocrèdit” que l’ICF i la Comissió Europea van posar en marxa el 2017 per impulsar el creixement de les pimes dins de l’actual programa operatiu FEDER (2014-2020) de 184 milions d’euros.

Àlvarez ha explicat que “els destinataris de la línia són micro, petites i mitjanes empreses d’entre 5 i 250 treballadors amb un volum de facturació inferior als 50 milions d’euros o un balanç de com a màxim 43 milions d’euros que s’hagin vist afectades per la COVID-19”. A més, ha detallat altres característiques dels préstecs. “Pel que fa a l’import dels préstecs oscil·larà entre els 250.000 euros i els 2 milions d’euros. Pel que fa al termini, les empreses podran sol·licitar els crèdits a un màxim de 5 anys, i amb fins a 1 any de carència inclòs”, ha detallat.  

La sessió digital, que ha comptat amb un torn de preguntes, ha conclòs amb la intervenció del secretari general de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, Albert Castellanos, que ha subratllat que el fet que l’emergència sanitària comenci a ser “menys emergència”, ens permet “començar a veure el futur amb una mica d’optimisme”. Al seu parer, després d’un impacte fort el 2020, les previsions apunten que “la recuperació a partir del 2021 serà ràpida i molt intensa”. Finalment, el secretari ha volgut destacar el paper de l’ICF en la recuperació de les empreses i ha aprofitat també per reivindicar la necessitat d’una banca pública “per respondre als interessos de 7,5 milions d’accionistes i amb vocació de finançar projectes a llarg termini”, ha conclòs.

Sobre l'ICF

L'ICF és l'entitat financera pública de Catalunya. Té com a missió principal impulsar el finançament del teixit empresarial a Catalunya per tal de contribuir al creixement, la innovació i la sostenibilitat de l'economia catalana. En aquest sentit, aposta activament per la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en línia amb l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

L'ICF actua com a complement del sector financer privat, oferint una àmplia gamma de solucions de finançament centrades en préstecs, garanties i inversió en capital risc. Des del 2014 és membre de l'Associació Europea de Bancs Públics (EAPB), que agrupa gran part dels bancs i les entitats financeres públiques que operen a Europa.