16 de març 2021
El Grup ICF finança prop de 3.800 empreses per 1.329 milions d’euros el 2020

El 68,4% del volum de finançament total s’ha destinat a fer front a les necessitats de liquiditat derivades de la crisi de la Covid-19. En l’àmbit del capital risc, l’entitat ha compromès 33,5 milions d’euros en fons de capital risc, principalment dels àmbits de ciències de la salut i dels sectors digital, tecnologia i innovació.

Balanç amb premsa 2020

Barcelona, 17 de març de 2021.-  El Grup ICF ha finançat 3.781 autònoms, empreses i entitats per un import total de 1.328,9 milions d’euros durant el 2020. En un any marcat per la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19, l’ICF ha reafirmat el seu rol com a banca pública, diversificant i complementant altres fonts de finançament i impulsant noves línies de préstec per donar suport al teixit empresarial. D’aquest volum total, 1.046,1 milions d’euros s’han formalitzat a través de l’Institut Català de Finances (ICF) i 282,9 milions d’euros a través d’Avalis de Catalunya.

En concret, el finançament atorgat pel Grup ICF el 2020 ha contribuït al manteniment i/o creació de prop de 123.500 llocs de treball. En línia amb l’activitat d’altres anys, el 97% dels préstecs atorgats s’han destinat al col·lectiu d’autònoms i pimes.

El conseller delegat de l’entitat financera pública, Víctor Guardiola, ha explicat en una roda de premsa telemàtica que “el balanç d’activitat del 2020 només s’entén si es té en compte el context de crisi econòmica global generat per la Covid-19 que ha evidenciat el rol anticíclic de la banca pública i la seva capacitat per donar resposta a les necessitats de liquiditat directa del teixit empresarial”.

Durant el 2020, els nostres esforços s’han centrat en aconseguir dos objectius estratègics: cobrir les necessitats de liquiditat de les empreses i assegurar el manteniment de llocs de treball. En aquest sentit,  hem doblat tant el nombre d’empreses finançades com el volum total de finançament atorgat, fet que ha contribuït a mantenir un 61% més de llocs de treball”, ha concretat Guardiola.

Gairebé el 70% del finançament s’ha destinat a fer front als efectes econòmics de la Covid-19

Gairebé el 70% del finançament s’ha destinat a fer front als efectes econòmics de la Covid-19

Des de l’inici de la crisi, tant l’ICF com Avalis de Catalunya, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, han posat en marxa múltiples solucions de finançament destinades al teixit empresarial afectat per la crisi sanitària. De fet, gran part de l’activitat del 2020 s’ha centrat en donar suport a les empreses afectades per la Covid-19. Del total del volum finançat,  909,2 milions d’euros s’han destinat a fer front a la crisi de la Covid-19, el que representa el 68,4% respecte el total. Pel que fa al nombre d’empreses, 3.013 s’han finançat a través de les solucions Covid-19, gairebé el 80%. Aquesta activitat s’ha fet mitjançant la concessió de nous crèdits, garanties i la reestructuració d’operacions amb l’objectiu de flexibilitzar el calendari de pagament dels préstecs vigents.

Pel que fa a la distribució sectorial, un terç  del finançament del Grup ICF s’ha destinat al comerç, el turisme i el transport (32%), tres dels sectors més afectats per la crisi. Les indústries manufactureres (28%), les empreses i entitats de serveis (13%) i de l’àmbit cultural (7%), així com el sector de la construcció i l’obra publica (6%) han estat alguns dels principals destinataris del finançament. En relació amb la distribució territorial, s’ha treballat per fer arribar les solucions de finançament a tot el teixit productiu català, augmentant a totes les vegueries tant el nombre d’operacions com l’import total dels préstecs formalitzats.

50 fons de capital risc

50 fons de capital risc

Tot i la situació de pandèmia, l’ICF ha mantingut un bon volum d’inversió, tant pel que fa a la inversió en fons de capital risc d’altres gestores, com de la inversió directa a través dels dos fons d’ICF Capital i d’IFEM Innovació.

En concret, al 2020 ha compromès 33,5 milions d’euros en fons de capital risc, principalment dels àmbits de ciències de la salut i del sector digital, tecnologia i innovació. Pel que fa als segments, destaquen els compromisos en fons de venture capital que sumen un total de 25,2 milions d’euros, el que representa més d’un 75% sobre el total compromès. 

Actualment, l’ICF participa en 50 fons de capital risc i acumula compromisos d’inversió per valor de 329,5 milions d’euros. “En capital risc actuem com a tractor de la inversió. Per cada euro que nosaltres invertim altres inversors destinen 11,2 euros”, ha explicat Guardiola. Així, a l’import compromès per l’ICF se sumen 3.374,6 milions d’euros d’altres inversors, assolint una capacitat inversora de 3.704,1 milions d’euros.

Pel que fa a la inversió directa, i a través dels fons gestionats per ICF Capital, s’han invertit un total de 5,3 milions d’euros. D’aquest volum, 4,9 milions d’euros, corresponen a noves operacions realitzades en un total de cinc empreses catalanes amb un elevat potencial de creixement.

Segons ha explicat el conseller delegat, la crisi de la Covid-19 ha tingut “un fort impacte” a l’ecosistema emprenedor. “Des de l’ICF, vam posar en marxa a l’inici de la pandèmia diverses mesures de suport per recolzar les empreses i start-ups on tenim inversions. Per exemple, l’ajornament del pagament de quotes o la reestructuració de més d’una vintena d’operacions amb l’objectiu d’ajustar el calendari de pagaments a la situació actual”, ha assegurat.  

A més d’aquest acompanyament, i a través d’IFEM Innovació, en règim de conversió amb inversors privats (bussiness angels, ve4nture builders, acceleradores, etc.), durant el 2020 s’ha invertit en 32 start-ups, principalment del sector TIC / Ecommerce, per 2,3 milions d’euros.

Indicadors Financers : Balanç i resultats

Indicadors Financers : Balanç i resultats

L’ICF ha tancat l’exercici 2020 amb uns resultats nets de 5,4 milions d’euros, després d’aplicar una política prudent en matèria de classificació dels riscos davant la incertesa que suposa el context econòmic actual i destinar 10,4M€ a provisions extraordinàries per fer front a l’impacte de la Covid-19 als sectors més damnificats. El benefici, que es destinarà íntegrament a reserves, consolida un cicle de 10 anys de resultats positius.  

Pel que fa a la resta d’indicadors financers,  l’ICF disposa d’un coeficient de solvència del 43,8% i un índex de cobertura dels actius dubtosos del 130,9%, tots dos ratis se situen àmpliament per sobre tant dels mínims que exigeix la normativa de les entitats de crèdit com de la mitjana sectorial. La ràtio de mora és d’un 6,2%, en línia amb el percentatge de tancament de l’any passat.

Sobre l’ICF

Sobre l’ICF

L'ICF és l'entitat financera pública de Catalunya. Té com a missió principal promoure el finançament de la comunitat empresarial a Catalunya per tal de contribuir al creixement, la innovació i la sostenibilitat de l'economia catalana. L'ICF actua com a complement del sector privat oferint una àmplia gamma de solucions de finançament centrades en préstecs, garanties i inversió en capital risc. Des del 2014 és membre de l'Associació Europea de Bancs Públics (EAPB), que agrupa gran part dels bancs i les entitats financeres públiques que operen a Europa.