En l’àmbit del capital risc, s’han compromès 19 milions d’euros en fons de gestores de tercers i 5 milions d’euros a través dels fons propis de l’ICF i IFEM.

Barcelona, 21 de juliol de 2022.- El Grup ICF continua impulsant el finançament i la inversió del teixit empresarial de Catalunya. En total, durant el primer semestre de 2022, l’ICF ha finançat a través de la seva activitat en préstecs i avals 234 persones treballadores autònomes, pimes, empreses i entitats per un import de 179,8 milions. Aquest volum d’activitat, formalitzat en 308 operacions, ha contribuït al manteniment i creació de 11.342 llocs de treball.
Pel que fa a l’activitat en capital risc, l’entitat ha compromès 19 milions d’euros en fons de gestores de tercers. En concret, 15 milions s’han destinat al fons de Suma Capital destinat a infraestructures sostenibles i 4 milions d’euros al nou fons de Bonsai Partners, Bonsai Partners II. Pel que fa a la inversió directa, s’ha invertit un total de 4,5 milions a través dels fons propis de capital risc de l’entitat i impulsat 3 projectes de start-ups amb préstecs participatius de 200.000 euros cadascun.
El conseller delegat de l’ICF, Jordi Òliva, ha presentat els resultats d’activitat en una roda de premsa celebrada a la seu de l’ICF. Segons ha explicat Òliva, “el volum formalitzat en préstecs i avals és molt similar al registrat en el mateix període de l’any anterior, que se situava en els 185,6 milions d’euros. En canvi, hem crescut en compromisos en fons externs de capital risc, fruit de la represa de projectes que havien quedat per la pandèmia. Dels 7,1 milions d’euros compromesos al primer semestre de 2021 hem passat a 19 milions”.
Finançament per inversió i circulant
Pel que fa a la tipologia de projectes finançats, destaquen els projectes d’inversió per ampliar la capacitat productiva, adquirir nova maquinària i invertir en tecnologia més moderna i eficient, així com els préstecs per finançar despeses i necessitats corrents de l’empresa i/o entitat.
En aquest sentit, gairebé el 70% de l’import total s’ha formalitzat a través de les línies de finançament generals de l’entitat, ICF Crèdit i ICF Eurocrèdit. Òliva ha destacat que “34,2 milions d’euros s’han vehiculat a través de la línia de préstecs cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea. Aquesta és una de les línies que posem a disposició de les empreses per fer front a la crisi de subministrament i primeres matèries”.
Durant el primer semestre de l’any, el finançament de l’habitatge social ha continuat sent un eix estratègic de l’activitat de l’ICF. En total, s’han formalitzat 62 operacions, el 20% del total, per finançar entitats socials i ajuntaments per a la compra de pisos destinats a lloguer social”, ha subratllat Òliva.
En relació amb la segmentació empresarial, el 79,4% del finançament correspon a autònoms i pimes. Quant a sectors, la indústria manufacturera ha estat la més finançada amb 42,9 milions d’euros, seguida del comerç, el turisme i el transport, amb 36,2 milions d’euros, i el sector de la construcció i l’obra pública, amb 35,5 milions d’euros.
El finançament s’ha repartit de manera uniforme per tota Catalunya d’acord amb les dades del PIB. En aquest sentit, Barcelona i la seva àrea d’influència acumulen la major part del finançament, amb un 55,1% del total formalitzat. La segueixen Lleida (9,4%), Catalunya Central (7,5%), Tarragona (7,3%) i Girona (7,2%).
D’acord amb el rol de banca pública, l’entitat també ha acompanyat les empreses a través de reestructuracions d’operacions vigents. En concret, s’han reestructurat crèdits per valor de 52,3 milions d’euros, un 5,6% menys que en el mateix període que l’any anterior. “El rati de mora està controlat i tenim un bon nivell de provisions, fet que ens permet acompanyar les empreses que necessitin flexibilitzar el calendari de pagament”.
Al costat del teixit empresarial
El conseller delegat de l’entitat financera pública ha destacat durant la roda de premsa “la contribució de l’ICF en l’impuls de projectes estratègics per l’economia catalana, la canalització de fons europeus i la creació d’un ecosistema inversor i emprenedor de referència”.
En aquest sentit, l’entitat treballa en un nou pla estratègic amb la ruta a seguir fins al 2025. “El pla recollirà els principals objectius de l’entitat per impulsar el creixement i innovació de les empreses, la transició cap a un model sostenible i l’aposta per projectes amb impacte social positiu”, ha detallat Òliva.
L’ICF preveu tancar l’any amb uns nivells d’activitat similars als del 2021.
Indicadors Financers: Balanç i resultats
En l’àmbit del capital risc, les inversions en fons de gestores externes han tingut un retorn acumulat de 16,8 milions d’euros, una xifra superior respecte els 7,45 milions d’euros del primer semestre de l’any passat. Respecte el total de volum retornat, 3 milions d’euros són retorns en dividend.
En referència al tancament del primer semestre de 2022, l’ICF registra uns resultats nets d’11,1 milions d’euros. Pel que fa a la resta d’indicadors, l’ICF disposa d’un coeficient de solvència (40,1%) i un índex de cobertura dels actius dubtosos (139,8%) àmpliament per sobre tant dels mínims que exigeix la normativa de les entitats de crèdit com de la mitjana sectorial. La ràtio de mora se situa en un 7,2%.
Sobre l’ICF
L'ICF és l'entitat financera pública de Catalunya. Té com a missió principal promoure el finançament del teixit empresarial a Catalunya per tal de contribuir al creixement, la innovació i la sostenibilitat de l'economia catalana. L'ICF actua com a complement del sector privat oferint una àmplia gamma de solucions de finançament centrades en préstecs, garanties i inversió en capital risc. Des del 2014 és membre de l'Associació Europea de Bancs Públics (EAPB), que agrupa gran part dels bancs i les entitats financeres públiques que operen a Europa.