13 de febrer 2023
Actualitat sobre el sector financer i l'economia catalana

La consultora financera AFI (Analistas Financieros Internacionales) i la Direcció General d'Anàlisi i Prospectiva Econòmica del departament d'Economia i Hisenda comparteixen informació sobre perspectives financeres i econòmiques a l'ICF.

AFI

Avui ha tingut lloc a la seu de l'ICF una presentació per part de la consultora financera AFI (Analistas Financieros Internacionales) i una altra a càrrec de la Direcció General d'Anàlisi i Prospectiva Econòmica del departament d'Economia i Hisenda. Recollim algunes de les conclusions més destacables de la informació compartida.

Anàlisi econòmica i del sector financer (AFI)

  • En l'entorn macroeconòmic, es preveu una moderació del creixement del PIB durant el 2023(1,3% vs 5,5% el 2022), en resposta a la incertesa de l'actual entorn macroeconòmic (tensions geopolítiques, pujades de tipus, crisis de subministraments..). Pel que fa a la inflació, tot apunta que s'està arribant al pic del creixement de la subjacent (component més tensionat), i que, per tant, el Banc Central Europeu, en línia amb la Fed, moderarà en els pròxims mesos les pujades de tipus. Segons les previsions d'Afi, el pic de l'euríbor a 12 mesos arribarà a mitjan 2023, situant-se en el 3,5%.
  • Respecte al negoci bancari espanyol, durant el 2022 han augmentat les concessions de préstecs en tots els àmbits: gran empresa, pimes, habitatge i consum. Tot i que l'enquesta de préstecs bancaris del quart trimestre de 2022 reflecteix un clar tensionament de les condicions de finançament d'empresescom a conseqüència d'una major percepció de risc per part de les entitats bancàries.
  • Pel que fa a la morositat, cal destacar la seva evolució decreixent durant el 2022degut, principalment, a la venda de la cartera d'actius dubtosos.
  • Es preveu que el volum de concessió de préstecs a empreses es mantingui a l'alça el 2023tot i l'empitjorament de l'entorn macroeconòmic. Això és gràcies a l'impacte positiu que tindrà l'execució més gran dels fons NGEU. Aquesta tendència es mantindrà durant el 2024, gràcies a la recuperació del comerç exterior i a les millors perspectives macroeconòmiques. 

Economia catalana: situació actual i perspectives (Direcció General d'Anàlisi i Prospectiva Econòmica)

  • L'economia catalana ha anat de més a menys durant el 2022, però ha resistit els xocs geopolític i inflacionari sense entrar en recessió i tanca l'any millor del que s'esperava uns mesos enrere. El PIB català va augmentar un 5,5% el 2022.
  • La bona evolució del turisme i del mercat laboral apuntalen el creixement el 2022. L'atur assoleix els nivells més baixos des del 2008i la temporalitat s'acosta als estàndards europeus.
  • La inflació continua sent alta, però per sota del nivell de la zona euro. El desembre la inflació continua moderant-se a Catalunya (5,2% interanual), mentre que a la zona euro es mantenia en el 9,2% interanual.