El préstec mobilitzarà un total de 200 milions d’euros de finançament destinats a projectes sostenibles i d’adaptació o mitigació del canvi climàtic de pimes i mid-caps que operin principalment a Catalunya. L’ICF comptarà a més amb un servei d’assessorament de l’EIB Advisory a través de l’innovador programa Green Gateway per a la identificació i selecció de projectes verds que puguin ser beneficiaris del finançament.

El Banc Europeu d’Inversions (BEI) i l’Institut Català de Finances (ICF) han signat un préstec de 100 milions d’euros a favor de l’ICF per finançar inversions sostenibles i de mitigació i adaptació al canvi climàtic. Aquest finançament està destinat majoritàriament al segment de pimes, mid-caps i autònoms a Catalunya i es preveu que mobilitzarà un finançament total de 200 milions d’euros a favor d’aquest important component del teixit productiu.
El préstec té com a objectiu principal incrementar la competitivitat i donar suport a la transició verda de les pimes i mid-caps catalanes posant un especial èmfasi en la reducció d’emissions CO2, la millora de l’eficiència energètica i la mitigació dels efectes del canvi climàtic.
Es pretén facilitar el finançament en gran mesura de projectes sostenibles de fins a 25 milions d’euros que estiguin vinculats amb la millora d’eficiència energètica d’edificis, la reducció d’emissions derivades del transport de persones o mercaderies o la producció d’energia renovable entre d’altres. L’ICF traslladarà les condicions avantatjoses que ofereix el finançament del BEI a les pimes i mid-caps que necessitin finançament per a projectes de inversió o capital circulant tant a tipus fix com a variable.
La operació també inclou un servei d'assessorament que serà realitzat per EIB Advisory, l'àrea d'assessorament i consultoria del BEI, a través del seu innovador programa Green Gateway. Aquesta és la primera operació d'assessorament signada a Espanya per una institució financera pública i l'EIB Advisory. Mitjançant el programa d'assessorament Green Gateway, finançat pel Centre d'Assessorament d'InvestEU, l'ICF reforçarà les seves capacitats internes i processos per avaluar, originar, finançar, monitoritzar i informar sobre projectes verds, reforçant alhora el seu coneixement del marc regulador de finances sostenibles de la UE, sobre la Taxonomia de la UE i altres requisits de divulgació d'informació financera relacionada amb el clima.
A través del Green Gateway, els bancs intermediaris del BEI poden accedir al Green Eligibility Checker, una eina en línia que permet verificar l'elegibilitat d'un projecte per al finançament verd de BEI i l'impacte mediambiental de cada projecte.
Amb aquesta operació, l'ICF està avançant en el seu rol com a institució financera pública per a invertir i finançar projectes que tinguin un efecte favorable en l'economia, la societat i el medi ambient, reafirmant el seu compromís a llarg termini de promoure el desenvolupament econòmic sostenible. Des de l'any 2021, l'ICF és membre del Pacte Mundial de les Nacions Unides i, des de l'any 2022, ha organitzat reunions arreu de Catalunya per fomentar el creixement econòmic sostenible i contribuir a un creixement fort alineat amb els criteris ASG.
Sobre l’ICF
L'ICF és la banca pública de promoció de Catalunya i, com a tal, la seva missió principal és impulsar el creixement d’empreses i entitats. A través de préstecs i capital finança projectes rellevants i transformadors, posant especial èmfasi en la transició verda, la reindustrialització i l’habitatge social. L’entitat sovint actua com a complement de la banca comercial, oferint terminis de devolució llargs amb l’objectiu de facilitar el retorn del deute. Des del 2014 és membre de l'Associació Europea de Bancs Públics (EAPB), que agrupa gran part dels bancs i les entitats financeres públiques que operen a Europa.
Sobre el BEI
El Banc Europeu d’Inversions (BEI) és la institució de finançament a llarg termini de la Unió Europea amb els seus estats membres com a accionistes. El BEI finança inversions sòlides que contribueixen a l'assoliment dels objectius de la política de la UE.
El Grup del Banco Europeo de Inversiones (Grup BEI), format pel Banco Europeo de Inversiones (BEI) i el Fons Europeu d'Inversions (FEI), ha informat d'un nou any d'excel·lents resultats a Espanya, amb un suport rècord a projectes d'acció climàtica i sostenibilitat mediambiental, i una finançament total signat el 2022 que supera els 9.900 milions d'euros.
Sobre el programa Green Gateway
Finançat pel Centre d'Assessorament d'InvestEU, el programa d'assessorament Green Gateway va ser establert pel BEI per ajudar les institucions financeres a agilitzar els préstecs per a projectes de mitigació del canvi climàtic, adaptació i sostenibilitat ambiental en el marc de les finançaments facilitades pel BEI.
El programa d'assessorament Green Gateway proposa dues àrees d'intervenció: una plataforma web i un programa d'assessorament bilateral. La plataforma en línia ofereix una eina de comprovació de l'elegibilitat ecològica, el Green Checker, i una biblioteca electrònica amb directrius i casos pràctics sobre criteris d'inversió ecològica. El programa d'assessorament bilateral proporciona desenvolupament de capacitats, anàlisi de mercat i suport als bancs per accelerar i ampliar els préstecs verds a pimes, empreses de mitjana capitalització, ajuntaments i altres entitats. Actualment, tres institucions financeres a Espanya en beneficien d'aquest programa bilateral.