30 de març 2023
El Grup ICF suma 663,2 milions d’euros d’activitat total durant el 2022

L’entitat ha finançat 470 empreses per 478,7 milions d’euros, un volum alineat amb l’activitat prepandèmia. El 40% del finançament atorgat s’ha destinat a finalitats ASG. S’han reestructurat crèdits de 159 empreses per valor de 116,7 milions d’euros. La consellera delegada de l’ICF, Vanessa Servera, assenyala que “quan un client té dificultats, actuem facilitant la continuïtat empresarial ajudant a trobar el consens entre empresa i pool bancari”. En l’àmbit del capital risc, s’han invertit 67,8 milions d’euros a sis fons de gestores externes i a 23 empreses directament des de l’ICF.

Presentació resultats 2022

El Grup ICF ha registrat un volum d’activitat total de 663,2 milions d’euros durant el 2022, una xifra que suma la nova activitat en préstecs i avals, reestructuracions de crèdits i inversió en capital risc. L’entitat financera pública ha presentat avui els seus resultats de 2022 en una roda de premsa celebrada a la seu de l’ICF.

La consellera delegada de l’ICF, Vanessa Servera, ha afirmat durant la presentació que “després del 2020 i el 2021, dos exercicis en què vam tancar un volum d’operacions per sobre de l’habitual a causa del finançament destinat a pal·liar l’impacte de la covid, el 2022 hem moderat l’activitat, registrant un volum de finançament alineat amb el dels anys de prepandèmia”. Durant el 2022, l’ICF ha finançat 470 empreses per un import de 478,7 milions d’euros, contribuint a mantenir o crear 25.746 llocs de treball. Quant a les reestructuracions, s’han modificat crèdits de 159 empreses per valor de 116,7 milions d’euros. “Quan un client té dificultats, actuem facilitant la continuïtat empresarial ajudant a trobar el consens entre empresa i pool bancari”, ha assenyalat Servera.

Activitat 2019 - 2022

La consellera delegada ha explicat que “el 40% de la nova activitat en préstecs i avals s’ha destinat a finalitats ASG”. L’entitat ha atorgat 152 milions d’euros a finançar projectes que impulsen la transició verda i 38 milions d’euros a iniciatives que promouen l’habitatge social.

Respecte a la distribució sectorial, destaca el pes del finançament destinat a la indústria agroalimentària i el sector primari (16,3%), les indústries manufactureres (15,6%) i al comerç, turisme i transport (14,5%). El sector industrial és el més important per a l’entitat, en línia amb el seu objectiu de donar impuls a la reindustrialització de Catalunya.

Pel que fa a la distribució territorial, l’entitat reparteix la seva activitat en línia amb la contribució per regió al PIB de Catalunya. Per aquest motiu, Barcelona i la seva àrea d’influència concentren el gruix més important d’inversió creditícia, amb el 62,5% de la inversió. La vegueria de Girona, amb un 11,7%, i la de Lleida, amb un 8%, són les següents demarcacions amb un volum d’inversió més gran. “Amb la voluntat de potenciar l’economia arreu de Catalunya, observem que, en general, el percentatge d’activitat creditícia per vegueria és superior al percentatge del VAB aportat per cadascuna d’elles”, ha apuntat Servera.

 

Augment de l’activitat en capital risc

El 2022, s’han invertit 67,8 milions d’euros a través de sis fons de gestores externes i a 23 empreses directament des de l’ICF, un volum d’inversió superior al d’anys anteriors. Aquest increment es deu principalment als compromisos amb els fons externs, que han augmentat un 162% respecte al 2021. En total, l’entitat ha compromès 52,1 milions d’euros en fons de capital risc del segment llavor, venture i creixement.

“El 23% de les inversions en capital risc s’ha fet directament a través dels fons gestionats per l’ICF, amb criteris d’inversió propis i l’equip de l’entitat”, ha puntualitzat la responsable de l’ICF. A través dels fons d’ICF Capital, s’han invertit 12,6 milions d’euros a start-ups vinculades a l’àmbit digital i empreses industrials. Les empreses digitals, de comerç electrònic i TIC també han estat les principals destinatàries dels préstecs participatius d’IFEM Innovació, a través dels quals s’ha invertit 3,1 milions d’euros.

 

Indicadors financers: balanç i resultats

L’ICF ha tancat l’exercici 2022 amb uns resultats nets provisionals de 27,4 milions d’euros. Servera ha assenyalat que “el marge brut d’interessos ha millorat fruit de l’evolució de l’euríbor i la tendència a l’alça dels dividends rebuts per les inversions en capital risc”. El benefici consolida un cicle de 12 anys de resultats positius. “Actualment, tenim un balanç estable, sòlid i equilibrat i financem més de 4.500 empreses per un total de 2.394 milions d’euros”, ha explicat Servera.

Pel que fa a la resta d’indicadors financers, i en línia amb altres anys,  l’ICF disposa d’un coeficient de solvència del 39,4% i un índex de cobertura dels actius dubtosos del 139%. Les dues ràtios se situen àmpliament per sobre tant dels mínims que exigeix la normativa de les entitats de crèdit com de la mitjana sectorial. El Grup tanca l’any amb una ràtio de morositat del 7,5%, davant un 8,2% l’exercici anterior. Segons la consellera delegada, “tot i el bon comportament de la morositat, hem fet un esforç en augmentar provisions amb l’objectiu de mantenir una política prudent de la gestió del risc davant un escenari d’incertesa futura”.

 

Sobre l’ICF

L'ICF és la banca pública de promoció de Catalunya i, com a tal, la seva missió principal és impulsar el creixement d’empreses i entitats. A través de préstecs i capital finança projectes rellevants i transformadors, posant especial èmfasi en la transició verda, la reindustrialització i l’habitatge social. L’entitat sovint actua com a complement de la banca comercial, oferint terminis de devolució llargs amb l’objectiu de facilitar el retorn del deute. Des del 2014 és membre de l'Associació Europea de Bancs Públics (EAPB), que agrupa gran part dels bancs i les entitats financeres públiques que operen a Europa.