L’entitat centra els seus esforços a disminuir la petjada de carboni dels projectes que finança, la qual representa el 99% del seu impacte ambiental global. La banca pública de promoció de la Generalitat anuncia la seva adhesió a l'Aliança per a la Comptabilitat del Carboni a la Indústria Financera (PCAF). La institució financera destina el 2023 un de cada dos euros en préstecs i avals a finançar projectes ambientals, socials i de governança (ASG). En un any marcat per la sequera, l’organització finança projectes per a estalviar 38.640 m³ d’aigua l’any, l’equivalent al consum anual de 905 persones.

L’Institut Català de Finances (ICF) ha calculat la seva petjada de carboni del 2023 incloent-hi, per primer cop, les emissions generades pels projectes i inversions finançats per l’entitat, les quals representen el 99% del seu impacte ambiental. La banca pública de promoció de la Generalitat ha donat aquest primer pas per tal d’esdevenir una organització neutra en carboni el 2050, un dels objectius estratègics de l'organització, alineat amb els compromisos del Pacte Verd Europeu.
Concretament, l'activitat global de l’ICF va produir un total d’1,2 milions de tones de diòxid de carboni, segons recull la Memòria de Sostenibilitat del Grup ICF 2023 publicada per l’entitat financera. “Aquesta dada ens servirà de base per prendre les mesures necessàries per reduir-la, així com compensar-la finançant més projectes verds que capturin carboni o evitin l’emissió de gasos d’efecte hivernacle”, ha explicat la consellera delegada de la banca pública de promoció, Vanessa Servera.
El 2023 l’ICF va instal·lar 42 panells solars al seu edifici i va prendre diferents mesures en matèria d’eficiència energètica i estalvi d’aigua, reduint el seu consum d’energia un 14% respecte al 2022. “Només fem servir energia renovable i, amb els canvis que hem impulsat, internament anem en la bona direcció. Ara toca anar més enllà i centrar els nostres esforços en allò que genera el gruix de la nostra petjada de carboni”, ha afirmat el responsable de Sostenibilitat de l’ICF, Oriol Vidal-Barraquer.
L’ICF se suma a l’aliança internacional per a la reducció de les emissions del sector financer
L’ICF se suma a l’aliança internacional per a la reducció de les emissions del sector financer
Amb l’objectiu d’aprofundir en aquests objectius, l’ICF també ha anunciat la seva adhesió a l'Aliança per a la Comptabilitat del Carboni a la Indústria Financera (PCAF), una associació integrada per més de 500 institucions financeres de tot el món que treballen per a establir un enfocament sincronitzat d’avaluació i divulgació de les emissions de gasos d’efecte hivernacle associades als seus préstecs i inversions.
“El sector financer internacional té un paper clau en la lluita contra la crisi climàtica i a l’ICF volem ser part de la solució”, ha afegit Servera al respecte.
La PCAF ofereix una metodologia oberta i estandarditzada que serveix com a punt de partida perquè les entitats financeres identifiquin i avaluïn correctament la seva petjada de carboni. L’adhesió a la PCAF també suposa un exercici de transparència per a la banca pública de promoció, atès que les entitats signants estan obligades a fer públiques les dades sobre el seu impacte ambiental.
La metodologia de la PCAF és, de fet, la que l’ICF ha fet servir per a mesurar la petjada de carboni associada als projectes i inversions que va finançar el 2023.
Un de cada dos euros en préstecs, destinat a projectes ambientals i socials
Un de cada dos euros en préstecs, destinat a projectes ambientals i socials
L’aposta de l’ICF per la sostenibilitat i la transformació social també es reflecteix a les dades que recull la Memòria de Sostenibilitat del Grup ICF 2023 sobre el suport financer de l’entitat al teixit productiu català. La banca pública de promoció va destinar un de cada dos euros (52%) en forma de préstecs i avals a projectes ambientals, socials i de governança (ASG) el 2023. Això va suposar un total de 308 milions d’euros, 109 milions més en comparació al 2022.
A més, en un any marcat per la pitjor sequera a Catalunya des que tenim registres, l’entitat va finançar projectes per a estalviar 38.640 m³ d’aigua l’any, l’equivalent al consum anual de 905 persones o a 43 piscines olímpiques, donant suport a comunitats de regants, indústries i altres serveis amb l’objectiu que milloressin els seus sistemes de gestió, subministrament i aprofitament de l'aigua.
“Sabem que el finançament a llarg termini i les inversions, el cor de la nostra activitat, han de ser una palanca perquè empreses i entitats engeguin els projectes necessaris per descarbonitzar-se, millorar la gestió dels recursos, contractar més i millor personal i impulsar iniciatives de transformació social”, ha manifestat Servera.
En aquest sentit, entre les operacions ambientals i socials impulsades per l’ICF, es troben també 78 projectes finançats amb 149 milions per a desenvolupar productes adaptats a l’economia circular, 89 projectes finançats amb 123 milions enfocats a la millora dels paràmetres d’eficiència energètica i 83 projectes finançats amb 90 milions destinats al desenvolupament de projectes i infraestructures de serveis essencials, com ara la salut, l’educació o la formació professional.