24 de juliol 2024
L’ICF finança l’empresa Peinaje del Río Llobregat per a instal·lar una planta fotovoltaica amb un impacte equivalent a 36.300 arbres

La banca pública presta 1,6 milions d’euros a la companyia del Bages per a substituir el sostre d’uralita de la seva nau per una coberta aïllada que ara allotja un parc d’energia solar que estalvia 726 tones de CO₂ a l’any. El finançament de l'entitat també ha permès a l'empresa dur a terme millores d’eficiència energètica a les seves oficines, gràcies a les quals ha obtingut una qualificació energètica A, la màxima puntuació possible.

L’ICF finança l’empresa Peinaje del Río Llobregat per a instal·lar una planta fotovoltaica amb un impacte equivalent a 36.300 arbres

Cofinançat per la Unió Europea

L’Institut Català de Finances (ICF) ha finançat Peinaje del Río Llobregat, l’empresa de la comarca del Bages especialitzada en el tractament de residus líquids, per a instal·lar una planta fotovoltaica amb un impacte equivalent a plantar 36.302 arbres. La banca pública de la Generalitat de Catalunya ha concedit a la companyia 1,6 milions d’euros per a renovar el sostre de la seva nau a Sant Fruitós de Bages: s’han reemplaçat els 7.000 m² que abans estaven coberts amb uralita per panells Sandwich amb alt aïllament i s’ha instal·lat a la nova coberta un sistema de panels solars que permetrà estalviar a la companyia 726 tones de CO₂ a l’any.

La nova infraestructura d’energia fotovoltaica, amb una potència de 980,4 kW i una capacitat d’emmagatzematge de 297 kWh, i el desmantellament de l’antic sostre d’uralita han permès a Peinaje del Río Llobgregat reduir la seva petjada de carboni i mitigar el seu impacte climàtic alhora que eliminava un material potencialment perillós per a la salut. L’empresa també ha executat obres de rehabilitació a les seves oficines de Sant Fruitós de Bages amb les quals ha obtingut una qualificació energètica A, la màxima puntuació possible, després d’aplicar millores als sistemes de climatització, ventilació, tancaments i aïllament tèrmic.

La inversió necessària per dur a terme ambdues actuacions, emmarcades dins el pla estratègic de la companyia per reduir el seu impacte ambiental i la seva despesa energètica, ha estat coberta al 81% per l’ICF a través de les seves línies de préstecs ICF Eco Verda, destinada a finançar inversions sostenibles o necessitats de circulant per a projectes d’eficiència energètica o economia verda, i ICF Eurocrèdit. A més, les noves millores energètiques també han comptat amb el suport de l'ICAEN (Institut Català de l'Energia).

Aquest matí, durant la seva visita a les instal·lacions de l’empresa, la consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Natàlia Mas Guix, ha ressaltat la necessitat “urgent” d’adaptar el model productiu català als reptes derivats del canvi climàtic. I, en aquest sentit, ha considerat “imprescindible” el rol de l’ICF “com a banca pública de promoció guiada per criteris socials i de sostenibilitat”.

Mas Guix ha explicat que l’ICF disposa de diverses línies de finançament “per impulsar projectes d’economia verda, economia circular o eficiència energètica”, i ha recordat que, l’any 2023, l’import destinat per la banca pública de promoció a projectes d’aquest àmbit va augmentar un 23% respecte a l’any anterior.

Per la seva part, la consellera delegada de l’ICF, Vanessa Servera, ha afirmat que “és molt gratificant comprovar de primera mà com el finançament de la banca pública de promoció es materialitza en iniciatives ambicioses que impulsen la transició energètica del teixit empresarial català i beneficien el conjunt de la societat”. “Invertir avui en transformacions com la duta a terme per Peinaje del Río Lobregat és invertir en un futur sostenible, per això des de l’ICF posem els nostres serveis a l’abast d’aquelles empreses que vulguin sumar esforços contra la crisi climàtica”, ha afegit.

“Amb aquestes obres, demostrem la nostra capacitat per engegar projectes transformadors i reinventar-nos sempre que sorgeix l’oportunitat, alhora que donem compliment als compromisos ambientals que vam assumir al nostre pla estratègic”, ha manifestat Eloi Tarrés, CEO de Peinaje del Río Llobregat. 

 

Una curiosa reconversió: de treballar amb llana a tractar amb residus líquids

La referència de Tarrés a la capacitat de reconversió de Peinaje del Río Llobregat no és casual. I és que l’empresa, constituïda el 1964 a Sant Fruitós de Bages, va ser en els seus orígens una planta de rentat i pentinat de llana d'ovella que es va convertir en un referent mundial. “D'aquí el nom de ‘Peinaje’ que encara mantenim amb orgull”, ha explicat el CEO de la companyia. De fet, no va ser fins al 2010 quan es va produir la seva transformació cap a la gestió de residus líquids aprofitant part de la infraestructura existent i gràcies a una forta inversió posterior.

Actualment, Peinaje del Río Llobregat és una de les principals empreses del sector a Catalunya i, gràcies a la seva tecnologia i el seu sistema de gestió ambiental certificat per la Unió Europea (EMAS), retorna a la natura més del 90% de l'aigua residual que tracta. Entre els seus principals clients es troba la química tèxtil del Vallès Occidental Asutex, així com els consells comarcals del Pallars Jussà i el Pla d’Urgell.

 

Si tens projectes que necessiten finançament, posa't en contacte amb nosaltres a través d'aquest formulari.