La banca pública de promoció de Catalunya ha finançat un total de 1.657 empreses el 2023, de les quals el 98% eren persones emprenedores i PIMES. L’entitat financera ha destinat 77 milions d’euros a finançar 1.236 agricultors i ramaders catalans en un context marcat per la inflació i la sequera. Un de cada dos euros atorgats en forma de préstecs i avals s’ha destinat a projectes amb criteris ambientals, socials i de governança (ASG).

L’Institut Català de Finances (ICF) ha consolidat, un any més, el seu paper com a banca pública de promoció. L’entitat ha incrementat el 2023 la seva nova activitat un 17% en comparació amb l’any anterior, assolint un total de 641 milions d’euros entre les operacions de préstecs, avals i capital risc, 94,5 milions més que el 2022. L’ICF, a més, ha finançat el triple d’empreses respecte a l’any anterior arribant a un total de 1.657, de les quals el 98% eren persones emprenedores i PIMES.
La consellera delegada, Vanessa Servera, ha destacat que l’activitat de l’ICF “ha crescut al darrer any tant com han crescut les operacions de suport al sector primari i tant com ha crescut el finançament destinat a impulsar projectes socials i de sostenibilitat”. I és que la majoria de beneficiaris del finançament atorgat per la banca pública han estat agricultors i ramaders (1.236), als quals s’hi han destinat un total de 77 milions d’euros en el marc de la línia de préstecs ICF Agroliquiditat.
“Des de l’ICF hem fet costat a la pagesia del país en un moment en què es veu greument afectada per l’increment de preus, la pitjor sequera des que tenim registres i la resta de conseqüències de la crisi climàtica. Aquest 2024 tenim intenció de continuar acompanyant aquest sector i proporcionar-li més finançament”, ha destacat Servera.
En línia amb el seu objectiu estratègic d’impulsar la sostenibilitat, la transició verda i l’oferta d’habitatge social de lloguer a Catalunya, un de cada dos euros (52%) atorgats per l’ICF en forma de préstecs i avals s’ha destinat a projectes amb criteris ambientals, socials i de governança (ASG). “L'aposta per la sostenibilitat explica gran part de l’augment de la nostra activitat aquest 2023. Mentre que l’activitat total en préstecs i avals s’ha incrementat en 119 milions en comparació amb l’any anterior, el finançament destinat exclusivament a projectes amb criteris ASG ha crescut en 109 milions”, ha assenyalat la consellera delegada.
Un 25% més de finançament per a persones emprenedores i empreses
Les operacions de préstecs i avals són la principal activitat de l’entitat. Dels 641 milions d’euros mobilitzats durant el 2023 per l’ICF, 597,2 milions s’han dedicat a finançar persones emprenedores, entitats i empreses amb préstecs i avals, un 25% més que l’any anterior. La banca pública catalana consolida també el seu compromís de facilitar el reemborsament d’aquests préstecs tancant l’any amb un termini mitjà de devolució de 10 anys.
La banca pública reforça la seva presència al conjunt del territori català
La consellera delegada també ha destacat que “al darrer any l’ICF ha fet un esforç important per ampliar la seva xarxa de delegats i delegades comercials i apropar-se al conjunt del territori”, un objectiu que des de l’entitat volen “reforçar al llarg del 2024”.
Per territoris, en comparació amb el 2022, la banca pública de promoció ha multiplicat el seu finançament en préstecs i avals a diverses vegueries, com ara Ponent, les Terres de l’Ebre o el Camp de Tarragona, un impuls que s’explica sobretot pel desplegament de la línia de préstecs ICF Agroliquiditat i els fruits de la feina que estan duent a terme les noves delegacions comercials.
En canvi, l’activitat es veu reduïda a Barcelona i l’àrea metropolitana que, tot i això, continua sent la vegueria que concentra el gruix dels préstecs concedits per l’ICF.
Una eina al servei de la reindustrialització, la transició verda i el creixement
Servera també ha manifestat que l’ICF “és una eina al servei dels objectius estratègics de Catalunya per impulsar la reindustrialització, la transició verda, les polítiques d’habitatge, el creixement econòmic i la competitivitat del teixit empresarial català”, tal com demostren les dades de la distribució per sectors del finançament atorgat per l’entitat en forma de préstecs i avals al llarg del 2023.
En aquest sentit, les indústries manufactureres són el sector més beneficiat amb el 25,2% del finançament concedit per la banca pública catalana. El comerç, el turisme i el transport es troben en segon lloc amb el 22,5%, seguits per la indústria agroalimentària i el sector primari (17%), l’habitatge social i l’obra pública (10,5%) i la sanitat i els serveis socials (9,7%).
Un total de 44 milions d’euros en inversions de capital risc
Les inversions de l’ICF en capital risc, les destinades a empreses emergents amb expectatives d’un alt creixement, han arribat el 2023 fins als 43,8 milions d’euros, experimentant una caiguda del 36% respecte al 2022, una evolució que es troba en línia amb la caiguda generalitzada que s’ha produït al conjunt del sector després de l’impacte de la crisi de la COVID-19, tal com estava previst.
En termes desglossats, un 25% de l’activitat en capital risc de l’ICF s’ha realitzat a través de fons interns i un 75% a través de fons externs. “S’ha invertit en empreses amb projectes de creixement rellevants i de molt impacte al territori, com l’operació amb Grup Boix, i el 100% de la inversió en fons s’ha realitzat amb gestores catalanes”, ha detallat Servera.
Per últim, l’import acumulat de les reestructuracions, les operacions per les quals l’entitat modifica les condicions dels préstecs per afavorir la capacitat de pagament de les empreses, ha assolit els 63,5 milions d’euros, un 45,6% menys que el 2022, una caiguda explicada per la superació de la crisi del coronavirus.
Què és l’ICF?
L'Institut Català de Finances (ICF) és l'entitat financera pública de la Generalitat de Catalunya i la seva missió principal és impulsar el creixement de les empreses i altres entitats. Finança projectes rellevants i transformadors per mitjà de préstecs i capital, amb especial èmfasi en la transició ecològica, la reindustrialització i l'habitatge social. L'ICF sol complementar els préstecs del sector financer privat, oferint terminis d'amortització llargs per facilitar el reemborsament del deute.
Des del 2014, és membre de la European Association of Public Banks (EAPB), que agrupa la major part dels bancs i entitats financeres públiques que operen a Europa.