22 de gener 2025
L’ICF celebra 40 anys d’activitat: la banca pública de Catalunya finança més de 37.000 empreses i entitats en quatre dècades

L’entitat de la Generalitat de Catalunya ha facilitat més de 16.000 milions d’euros al teixit empresarial i social a través de la seva activitat en préstecs, avals i capital risc. La indústria (30%) és el sector que més recursos en préstecs i avals ha rebut per part de la banca pública de promoció, seguida del comerç i el turisme (13,4%) i l’habitatge i les infraestructures (11,6%). La consellera delegada, Vanessa Servera, reivindica que l’ICF és “una entitat financera en què milers d’empreses i entitats han confiat i confien per fer realitat els seus projectes i inversions”.

L’ICF celebra 40 anys d’activitat: la banca pública de Catalunya finança més de 37.000 empreses i entitats en quatre dècades

L’ICF dona avui el tret de sortida a l’any de celebració del seu 40è aniversari. El 23 de gener del 1985 es publicava al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) la llei que va posar en marxa la banca pública de promoció de Catalunya, la missió principal de la qual és donar resposta a les necessitats de finançament i inversió del teixit empresarial i social per tal d’impulsar el creixement i la transformació de l’economia catalana. 

En total, al llarg d’aquestes quatre dècades, l’entitat financera de la Generalitat de Catalunya ha finançat més de 37.000 empreses, persones autònomes i entitats per un import superior als 16.000 milions d’euros a través de la seva activitat en préstecs, avals i capital risc.

“L’ICF celebra 40 anys en què ha consolidat el seu paper com a banca pública de promoció: les dades demostren que som una eina útil al servei del teixit empresarial i social català, una entitat financera en què milers d’empreses i entitats han confiat i confien per fer realitat els seus projectes i inversions”, ha destacat la consellera delegada, Vanessa Servera. 

“De vegades, quan veiem xifres tan grans no som conscients del seu significat real, però hem de recordar que darrere de cadascun d’aquests números hi ha un projecte que ha contribuït al progrés de Catalunya, a la generació de coneixement i innovació i a la creació de noves oportunitats i llocs de treball”, ha afegit. La consellera delegada també ha volgut reivindicar “la feina dels 386 professionals que formen o han format part de la plantilla de l’ICF des de la seva fundació, perquè sense el seu esforç i la seva dedicació aquestes quatre dècades al servei de Catalunya no haurien estat possibles”.

A més, Servera ha reconegut que un dels reptes de l’ICF és que “encara hi ha gent que no sap ben bé què som o què fem”. En aquest sentit, ha explicat que “el model de banca pública de promoció de l’ICF serveix per complementar l’oferta del sector financer privat a través de dos elements diferenciadors: el finançament a llarg termini per facilitar el retorn del deute i l’impuls que l’entitat fa a projectes estratègics per a Catalunya, com ara la reindustrialització, la transició verda, l’habitatge social, el sector primari o la millora de la competitivitat i la innovació”. “El fet que Catalunya compti des de fa 40 anys amb una banca pública de promoció permet impulsar polítiques públiques claus per al país”, ha afirmat.

 

La indústria rep tres de cada deu euros en préstecs i avals

La concessió de préstecs i avals representa la major part de l’activitat duta a terme per l’ICF als darrers 40 anys. Per sectors, tres de cada deu euros atorgats per l’entitat en préstecs i avals han estat destinats a la indústria, seguida del comerç i turisme (13,4%) i l’habitatge i infraestructures (11,6%).

En canvi, en nombre de clients, el sector més beneficiat és el sector primari: al voltant d’una de cada quatre empreses i persones autònomes beneficiades per un crèdit o aval de l’ICF s’han dedicat a l’agricultura i la ramaderia.

Aquest percentatge s’explica pel gran esforç que ha dut a terme l’entitat als darrers dos anys per fer costat al sector primari davant la sequera i la inflació a través dels préstecs ICF Agroliquiditat, però també al fet que l’ICF va integrar el 2011 l’Institut Català del Crèdit Agrari, l’activitat del qual s’ha incorporat dins el recompte.

En tot cas, les xifres històriques reflecteixen que l’activitat de la banca pública de promoció ha beneficiat al conjunt dels sectors del teixit empresarial i social del país, adaptant-se en cada etapa a les seves necessitats en funció del context.

Made with Flourish

 

El finançament per vegueries, en equilibri amb el seu pes econòmic

En termes generals, l’activitat històrica de l’ICF en préstecs i avals es distribueix territorialment en consonància amb el pes econòmic de cada vegueria. La vegueria de Barcelona, que representa el 73% del PIB català, ha rebut el 68% del finançament atorgat per la banca pública de promoció, seguida de les Comarques Gironines (7%), Ponent (6%) i Catalunya Central (5%).

Al llarg de la seva història, l’ICF ha evolucionat cap a un model territorial amb major presència arreu de Catalunya. L’aposta pel desplegament territorial s’ha reforçat, especialment, amb la creació d’una xarxa de delegats i delegades comercials distribuïts al conjunt del territori català que s’ha ampliat progressivament amb l'objectiu de donar resposta a les necessitats específiques de les empreses i les entitats de cada comarca.

Made with Flourish

 

L’activitat en capital risc: més de 1.200 empreses i més de 500 milions 

Pel que fa al capital risc, una activitat que l’ICF va incorporar el 2002 amb l’objectiu potenciar l’ecosistema emprenedor català, l’entitat de la Generalitat de Catalunya ha invertit de forma directa o a través de fons en més de 1.200 empreses amb més de 500 milions d’euros. En aquestes dues dècades, l’entitat ha impulsat amb la seva inversió projectes innovadors i tecnològics amb una gran capacitat de creixement i consolidació amb el focus en el sector digital, la indústria, la salut, els serveis i la sostenibilitat per tal d'acompanyar les empreses perquè generin valor i tinguin un impacte positiu a la societat i el planeta.

Made with Flourish

 

Un any de celebració i renovació del compromís

La commemoració del 40è aniversari de l’ICF es prolongarà al llarg del 2025 amb l’organització d’un seguit d’esdeveniments i accions que reivindicaran aquestes quatre dècades de trajectòria al costat del teixit empresarial i social.

D’una banda, hi haurà un acte central de celebració per posar en relleu el paper de la banca pública de promoció, trobades empresarials al conjunt del territori català i l’edició d’un llibre que repassarà la història de l’entitat en paral·lel al creixement del país. Així mateix, durant el primer trimestre de l’any, l’ICF presentarà una nova web més intuïtiva, moderna i accessible amb l’objectiu de facilitar als clients la cerca dels productes financers que millor s’adaptin a les seves necessitats, així com estructurar la informació de manera més clara i transparent. Si no et vols perdre els actes del 40è aniversari, omple el formulari!

El tret de sortida del 40è aniversari de l’ICF coincideix la mateixa setmana en què s’ha commemorat la creació de la Taula de Canvi de Barcelona, que va obrir les seves portes el 20 de gener del 1401 a la Llotja de Mar i la qual és considerada com un dels primers bancs públics d’Europa.