15 de maig 2025
L'ICF, el BEI i el CEB uneixen forces per mobilitzar fins a 400 milions d'euros d'inversió en infraestructures socials a Catalunya

L'Institut Català de Finances (ICF) ha signat un préstec de 100 milions d'euros amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI) i un altre préstec de 50 milions d'euros amb el Banc de Desenvolupament del Consell d'Europa (CEB per les seves sigles en anglès). Els préstecs es destinaran a finançar projectes de construcció de residències, centres de dia i centres d'habitatges assistits per a gent gran, persones amb discapacitat i altres grups vulnerables de la regió. Els acords permetran a l'ICF finançar organitzacions socials sense ànim de lucre, fundacions, administracions locals i empreses públiques i privades, mobilitzant fins a 400 milions d'euros d'inversió per a projectes d'infraestructures socials. El préstec del BEI compta amb el suport d'InvestEU, el programa de la UE destinat a mobilitzar inversions dels sectors públic i privat en suport dels objectius de política pública de la UE.

María Serrano, cap Divisió de Sector Públic del BEI a Espanya, i Vanessa Servera, consellera delegada ICF

L'Institut Català de Finances (ICF), la banca pública de promoció de la Generalitat de Catalunya, ha signat un préstec de 100 milions d'euros amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI) per promoure la construcció i rehabilitació d'infraestructures socials a Catalunya. Aquest és el primer tram d'un préstec aprovat per un valor de 150 milions d'euros. L'ICF també ha signat un préstec de 50 milions d'euros amb el Banc de Desenvolupament del Consell d'Europa (CEB per les seves sigles en anglès) amb el mateix objectiu. Els acords permetran a l'ICF finançar organitzacions socials sense ànim de lucre, fundacions, administracions locals i empreses públiques i privades, mobilitzant fins a 400 milions d'euros d'inversió per a projectes d'infraestructures socials a la regió.

Els préstecs es destinaran a finançar la construcció, reforma i millora de residències, centres de dia i centres d'habitatges assistits per a gent gran, persones amb discapacitat i altres grups vulnerables a tot Catalunya. S'espera que el finançament proporcionat per les tres institucions doni suport a la creació d'aproximadament 7.500 noves places d'atenció residencial a Catalunya. Tots els projectes finançats hauran de complir les normes europees de construcció sostenible i, en concret, els requisits per als edificis de consum energètic pròxims a zero (nZEB).

María Serrano, cap de la Divisió de Sector Públic del BEI a Espanya, ha comentat: "El BEI segueix reforçant el seu compromís amb les infraestructures socials per atendre les necessitats més urgents dels ciutadans europeus. Aquest important acord de finançament amb l'ICF ajudarà a consolidar i augmentar l'oferta d'instal·lacions assistencials per a gent gran i persones dependents, d'acord amb les normes més estrictes de qualitat i sostenibilitat, i en benefici de tots els ciutadans".

Per la seva banda, María Sigüenza, responsable del CEB per a Espanya, ha assenyalat: "Estem encantats de reforçar la nostra associació amb l'ICF. Aquest nou préstec reflecteix el ferm compromís del CEB amb la inclusió social i la reducció de les desigualtats a Espanya. Així mateix, demostra la importància de la cooperació i l'acció conjunta dels bancs multilaterals de desenvolupament, com el CEB i el BEI, per crear comunitats més fortes i dur a terme projectes socials de gran impacte".

Vanessa Servera, consellera delegada de l'ICF, ha definit l'acord com "un nou exemple de cooperació publico-privada d'èxit", destacant que "el BEI i el CEB aporten els recursos financers, l'ICF assumeix la gestió i el risc financer, i les entitats públiques i altres actors posen en marxa els projectes i les inversions que la xarxa catalana de serveis socials necessita per afrontar els reptes actuals i futurs".

L'acord amb l'ICF contribueix a la prioritat estratègica del Grup BEI de reforçar les infraestructures socials a Europa. Aquesta és una de les vuit prioritats del Grup que es recullen en el seu Full de Ruta Estratègic per al període 2024-2027.

El préstec del BEI compta amb la garantia d'InvestEU, el programa insígnia de la UE destinat a mobilitzar més de 372.000 milions d'euros d'inversió addicional procedent de fons públics i privats per donar suport als objectius de les polítiques de la UE en el període 2021-2027.

Com a banc de desenvolupament social per a Europa, el CEB té com a missió principal la inversió en infraestructures socials, una prioritat reflectida en el seu Marc Estratègic 2023-2027. Amb la signatura d'aquest acord amb l'ICF, el CEB reforça la seva capacitat de resposta davant els reptes actuals en matèria de desenvolupament social i inclusió a Espanya.