02 de gener 2025
L’ICF finança la creació de 1.901 habitatges socials durant l’any 2024, amb una inversió de 195 milions d’euros

L’Institut Català de Finances tindrà el 2025 el pressupost directe més gran de la seva història i multiplicarà per cinc els recursos posats a disposició per a la construcció i l’adquisició d’habitatge de protecció oficial.

L’ICF finança la creació de 1.901 habitatges socials durant l’any 2024

L’Institut Català de Finances (ICF) ha finançat la creació de 1.901 habitatges socials durant l’any 2024, amb una inversió total de 194,9 milions d’euros. Així ho indiquen les darreres dades recollides per la banca pública de promoció de la Generalitat Catalunya.

Són xifres rècord de generació d’habitatge per part de l’entitat, que ha multiplicat per quatre la inversió en aquest àmbit respecte a l’any 2023 (45,6 milions) i ha triplicat el nombre d’habitatges impulsats (699 habitatges).

Els 1.901 habitatges creats durant el 2024 inclouen tant la compra i rehabilitació d’habitatges existents per destinar-los a lloguer protegit (204 habitatges) com noves promocions (1.697), que és la modalitat on el salt respecte als anys anteriors ha estat més gran. Concretament, el volum d’habitatges d’obra nova impulsats per l’ICF s’ha multiplicat per 15 respecte al 2023, quan tan sols es van finançar 113 habitatges nous.

Amb dades acumulades, des de l’any 2018 l’ICF ha destinat 378,8 milions d’euros a finançar projectes d’adquisició i promoció d’habitatge de lloguer social, fent possibles 4.316 habitatges a Catalunya. És a dir, que els 194,9 milions d’euros atorgats per l’ICF el 2024 representen més de la meitat del finançament destinat per l’entitat a la construcció i compra d’HPO als darrers set anys.

 

El pressupost de 2025

El pressupost de 2025

L’ICF tindrà el 2025 el pressupost directe més elevat de la seva història. La banca pública de promoció de Catalunya preveu que la seva activitat en préstecs, avals i capital risc pugui arribar l’any vinent als 1.326 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment de més del doble respecte al pressupost prorrogat del 2023

L’augment s’explica, sobretot, per l’increment del finançament que es posarà a disposició per a la construcció d’habitatge social, el qual es multiplicarà per cinc fins a arribar als 600 milions d’euros. Concretament, l’entitat de la Generalitat de Catalunya preveu tenir disponibles 500 milions d’euros a finançar promotors públics i privats per construir nou habitatge protegit en règim de lloguer i 100 milions per al fons públic d’emancipació a través del qual el Govern pretén que els joves puguin ajornar l’entrada de la compra del seu primer habitatge.

En total, l’ICF estima que la seva activitat en préstecs i avals podrà arribar als 1.255 milions el 2025, multiplicant per 2,5 l’activitat  en comparació amb el pressupost prorrogat del 2023. I és que l’impuls de l’habitatge social també anirà acompanyat d’un increment del crèdit per a pimes i dels recursos destinats a les línies de préstecs que la banca pública acorda amb el Govern català per finançar, amb condicions avantatjoses, projectes i inversions de sostenibilitat, indústria i sector primari, entre d’altres.  De fet, el pressupost de les línies conjuntes amb l’executiu català es multiplica per cinc, atès que passa dels 165 milions d’euros als 739. Així mateix, l’ICF preveu destinar un total de 71 milions a la inversió en capital risc, un àmbit on l’entitat actua com a eina a través de la qual el Govern dona suport a la innovació, la ciència i la recerca a Catalunya.

Per dur a terme aquesta activitat històrica, l’ICF reforçarà alhora la seva captació de recursos a través de l'obtenció de finançament en els mercats financers i la captació de fons europeus. El pressupost del 2025, a més, contempla un manteniment de la solidesa financera de l’entitat, amb unes ràtios de solvència, liquiditat i cobertura que continuaran per sobre de la mitjana sectorial i bones previsions de morositat.

 

Distribució territorial de l’habitatge construït el 2024

Distribució territorial de l’habitatge construït el 2024

El gruix dels habitatges socials que la banca pública de Catalunya ha finançat aquest 2024 s’ubica majoritàriament a la demarcació de Barcelona, amb 1.291 HPO (el 67,9% del total). A Tarragona s’han finançat 428 HPO (el 22,5%); a Lleida, 143 (el 7,5%); i a Girona, 39 (el 2,1%).

L’ICF ha finançat promocions com la de 121 nous habitatges de lloguer social al barri dels Magraners de Lleida, un projecte de Soluciones Viviendas Magraners 88 SL que reservarà 35 llars per a menors de 35 anys amb l’objectiu d’afavorir l’emancipació i l’arrelament juvenil. Altres exemples són els 192 habitatges de la promoció Les Oliveres que la Fundació SALAS està aixecant a Tarragona o els 101 pisos que la Cooperativa Obrera de Vivienda impulsa a El Prat de Llobregat.

Pel que fa al finançament d’adquisició d’habitatges existents per posar-los a HPO de lloguer, destaca el préstec que l’entitat ha atorgat a la Fundació SociHabitat per comprar i reformar un edifici de 42 pisos de lloguer social a Figueres que estaran adreçats a persones joves i gent gran.