17 d’abril 2025
L'ICF i el Departament de Transició Ecològica activen 78 M€ en préstecs bonificats per impulsar projectes de descarbonització de l'economia i adaptació al canvi climàtic

Els crèdits ICF Ecoverda Fons Climàtic, d’entre 150.000 i 5 milions d’euros, ja es poden sol·licitar a través de la web de l’ICF. El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica aporta 10 M€ procedents del Fons Climàtic per oferir interessos bonificats amb un diferencial d’entre el 0% i l’1,50% sobre l’Euríbor. El finançament s'adreça a inversions que promoguin les energies renovables, mesures d'eficiència energètica, la mobilitat sostenible, l’estalvi d’aigua o la protecció de la biodiversitat, entre d'altres.

ICF Ecoverda Fons Climàtic

L’ICF i el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica han posat en marxa una línia de 78 milions d’euros en préstecs amb condicions favorables per impulsar projectes d'adaptació al canvi climàtic i descarbonització de l'economia a Catalunya.

Els anomenats crèdits ICF Ecoverda Fons Climàtic, d’entre 150.000 i 5 milions d’euros, es poden començar a demanar a través de la web de la banca pública de promoció.

El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica aportarà 10 milions d’euros per bonificar els tipus d’interès i millorar, així, les condicions dels préstecs. D’aquesta manera, les empreses i entitats que rebin un crèdit ICF Ecoverda Fons Climàtic hauran de pagar un tipus d’interès de l’Euríbor més un diferencial entre el 0% i l'1,50%, gràcies a la bonificació d'1,3 punts percentuals per part de la conselleria. Els termini dels préstecs seran de fins a 20 anys, amb fins a 2 anys de carència inclosos.

Els recursos que aporta el departament procedeixen dels Fons Climàtic de la Generalitat de Catalunya, el qual es nodreix amb el 50% dels ingressos obtinguts amb l’impost sobre les emissions de CO₂ dels vehicles de tracció mecànica i el 20% de la recaptació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

La consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, subratlla que “mai l'ICF havia anunciat una dotació de recursos financers tan gran per impulsar projectes en matèria de sostenibilitat i lluita contra el canvi climàtic, que pot arribar fins als cinc milions d’euros per projecte”. “És un magnífic exemple de com la banca pública pot acompanyar les polítiques del Govern per afavorir la descarbonització de l’economia”, afegeix.

Per a la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, “aquesta és una proposta innovadora de finançament de col·laboració del sector publicoprivat davant els reptes climàtics, que segur que en breu replicaran altres regions, perquè incrementa la competitivitat empresarial”. “Volem que Catalunya lideri la transformació verda, i per això facilitem l’accés a crèdit en condicions molt avantatjoses a empreses i entitats compromeses amb la descarbonització i l’adaptació climàtica”, ha afegit.

El finançament dissenyat per l'ICF i la conselleria s'adreça, entre d’altres, a projectes i inversions que promoguin les energies renovablesmesures d'eficiència energètica, la mobilitat sosteniblel’autoconsum energèticl’estalvi d’aigua, la conservació de la biodiversitat, la protecció de la població davant l’increment del risc de fenòmens meteorològics extrems, l’adaptació i la reducció de la vulnerabilitat dels sectors econòmics i dels sistemes naturals, la modificació dels processos de producció per reduir les emissions contaminants o la transformació del model agroindustrial en un nou model que garanteixi la sobirania alimentària.

Els nous préstecs ICF Ecoverda Fons Climàtic estaran alineats amb Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic per l'horitzó 2030 (ESCACC30), que estableix diversos objectius operatius i mesures en l’àmbit financer, entre d’altres, per reduir la vulnerabilitat del sector als impactes del canvi climàtic.