L’Institut Català de Finances (ICF) ha presentat avui a la Cambra de Comerç de Tarragona els productes i instruments financers que té a disposició de les empreses per finançar inversions, circulant i capital.

En els darrers cinc anys, l’Institut Català de Finances (ICF) ha finançat 1.673 empreses del Camp de Tarragona per un import global de 239,5 milions d’euros.
L’entitat financera pública catalana ha fet públiques aquestes dades a Tarragona, en el marc d’una jornada que ha organitzat a la seu de la Cambra de Comerç -conjuntament amb la delegació del Govern-, per presentar al teixit empresarial de la demarcació els productes i instruments financers que té a la seva disposició per finançar inversions, circulant i capital. A la jornada hi ha assistit prop d’una cinquantena d’empreses.
La sessió l’ha obert el conseller delegat de l’ICF, Josep Ramon Sanromà. Sanromà ha explicat que aquesta jornada a Tarragona és la primera d’un conjunt de jornades que l’ICF organitzarà aquest any arreu de Catalunya per apropar l’entitat al teixit empresarial i explicar el que pot oferir per facilitar l’accés al finançament a les empreses d’arreu del país.
El conseller delegat de l’ICF ha posat en valor els darrers canvis que ha dut a terme la institució a nivell legislatiu, operatiu i de governança per tal de que l’entitat operi com un banc públic d’inversió “a imatge i semblança del centenar de bancs públics que operen arreu d’Europa”. “El nostre objectiu és aportar finançament addicional a les empreses, de manera complementària al sector financer privat; la diferència és que els nostres dividends són socials”.
Posteriorment, la directora general d’Inversions Creditícies i Risc de l’ICF, Anna Àlvarez, ha presentat als assistents els productes i instruments financers que l’ICF té a disposició de les empreses, entre els que destaquen els préstecs, els avals i la inversió en capital risc.
Pel que fa a la tipologia de préstecs, Àlvarez ha destacat els préstecs per a inversió i per a circulant. Els préstecs per a inversió (per finançar actius fixos, materials, immaterials i financers) solen ser entre 100.000 i 10 milions d’euros amb un termini d’amortització de 15 anys, amb fins a 2 anys de carència inclosos. Els préstecs per a circulant (per finançar despeses i necessitats corrents de l’empresa), a partir de 100.000 euros amb un termini de 5 anys, amb fins a 1 any de carència inclòs. Precisament els principals valors dels productes de l’ICF que ha destacat són el finançament a llarg termini, la diversificació del risc, que no incorporen la contractació de cap tipus de producte addicional i que s’adapten al llarg del cicle vital de l’empresa, entre d’altres.
La directora general de l’ICF també ha explicat altres productes que l’entitat financera pública catalana ha llançat al mercat conjuntament amb alguns departaments de la Generalitat per a sectors concrets com la indústria, l’agricultura, l’economia social i la cultura, entre d’altres. Aquestes línies de finançament compten amb avantatges com per exemple la bonificació de tipus d’interès en el cas de la línia de préstecs per a la indústria o bé l’assumpció d’una part del risc creditici de l’operació en la resta de línies.
Posteriorment, la directora financera d’OH!tels, Dolors Farriol, i el soci i administrador del Grup Bercose, Higini Biosca, han explicat les seves experiències en matèria de finançament, i en concret, les solucions de finançament que l’ICF els va aportar per tirar endavant el seu projecte. OH!tels va remodelar i rehabilitar els seus hotels amb el suport financer de l’ICF i el Grup Bercose va ampliar la seva flota de camions amb l’adquisició de 3 noves banyeres que els han permès augmentar la facturació d’un sector amb molta demanda.
Un cop finalitzades les presentacions, l’equip comercial de l’ICF ha atès de manera individualitzada una dotzena d’empreses que han sol·licitat assessorament per tal d’estudiar les seves necessitats de finançament i els seus projectes.
L’ICF compta amb un delegat comercial a la demarcació de Tarragona per apropar la seva oferta de finançament a les empreses tarragonines; les assessora en l’anàlisi de les seves necessitats financeres i les acompanya durant tot el procés.