29 de maig 2019
El Grup ICF finança 1.512 empreses per un import de 600 milions d’euros el 2018

Durant el 2018, s’han posat en marxa dues noves línies de finançament: ICF Ecoverda, per a projectes d’economia circular, verda i d’eficiència energètica; i ICF Habitatge Social, per a la construcció i promoció d’habitatges destinats a lloguer social. Addicionalment, l’ICF ha destinat 15,3 milions d’euros en fons de capital risc que inverteixen en empreses de nova creació o pimes en creixement a Catalunya.

Balanç 2018

El Grup ICF ha continuat impulsant, durant 2018, el finançament del teixit empresarial per tal de contribuir al creixement, innovació i sostenibilitat de l’economia catalana.  En concret, l’entitat va finançar durant el 2018 un total de 1.512 empreses per un import de 599,2 milions d’euros. D’aquest volum, 455,5 milions d’euros s’han formalitzat a través de l’ICF i 143,7 milions d’euros a través d’Avalis de Catalunya.  

Segons les dades presentades avui pel conseller delegat de l’entitat, Josep-Ramon Sanromà, “el 96% de les companyies finançades han estat emprenedors i pimes”. En conjunt, el volum de finançament atorgat pel Grup ICF el 2018 ha permès crear o mantenir gairebé 56.000 llocs de treball.

El conseller delegat ha expressat la seva satisfacció perquè en aquest període “les solucions de finançament de l’ICF han arribat a un 27% més d’empreses que l’any anterior”. Per a Sanromà, “la missió de l’ICF com a entitat financera pública és aportar solucions financeres per impulsar el creixement, la innovació, l’economia social i el desenvolupament sostenible de l’economia, complementant l’activitat de les institucions financeres privades”.

En línia amb els objectius estratègics de l’economia catalana, el Grup ICF ha centrat la seva activitat en tres àrees principals: finançar el creixement de les pimes i la innovació empresarial per impulsar la transformació tecnològica i digital;  donar suport financer a les start-ups, tant en les fases inicials com en les de desenvolupament a través de fons d’inversió; i crear línies de finançament per a l’àmbit social i que promoguin la sostenibilitat de l’economia.

Per impulsar el creixement, la innovació i la internacionalització de les pimes destaca la línia ICF Eurocrèdit, cofinançada amb fons FEDER. Gràcies a aquesta línia, durant 2018 , s’han finançat 121 projectes empresarials per més de 51 milions d’euros. També són remarcable els esforços per potenciar la indústria 4.0, amb 31 projectes per 86,3 milions d’euros.

En l’àmbit social i mediambiental s’han posat en marxa nous préstecs per finançar projectes d’habitatge de lloguer social, economia verda i economia social. En aquest sentit, el setembre de 2018 es van activar les línies de crèdit per finançar la construcció i compra d’habitatge destinat a lloguer social i, durant els darrers mesos del 2018, es van concedir els primers préstecs, facilitant  finançament a  9 projectes socials per gairebé 18 milions d’euros.

Pel que fa a la distribució territorial, i en consonància amb el pes econòmic del PIB català, Barcelona i la seva àrea d’influència concentren el 67% del volum formalitzat, seguides de Girona (8%), la Catalunya Central (6%),Tarragona-Terres de l’Ebre (6%), Lleida-Pirineu (5%).

En relació amb la distribució sectorial, la indústria, el comerç i el turisme han estat els destinataris principals del finançament del Grup ICF, d’acord amb la composició sectorial del teixit productiu català i en línia amb el balanç d’activitat presentat l’any anterior. Així, la indústria manufacturera ha sumat el 29% del volum de finançament, amb un import de 172,1 milions d’euros, mentre que el finançament al comerç, turisme i transport ha acumulat 133,9 milions, el que suposa un 22% respecte el total.

Inversió en capital risc

Inversió en capital risc

En l’àmbit del capital risc, “l’entitat busca fomentar el creixement i la consolidació d’empreses ja existents, així com donar suport a les start-ups, amb l’objectiu de finançar projectes d’innovació i internacionalització”, ha explicat Sanromà.

El 2018, l’ICF ha compromès 15,3 milions d’euros en fons de capital risc que inverteixen en empreses catalanes de nova creació i/o pimes en creixement, principalment dels sector digitals i de ciències de la vida. Actualment, l’ICF participa en 33 instruments de capital risc i acumula compromisos d’inversió per valor de 167 milions d’euros. Aquest import, juntament amb els 1.693 milions d’euros compromesos per altres inversors, sumen una capacitat inversora de gairebé 1.860 milions d’euros.

L’ICF gestiona dos fons de capital risc a través d’ICF Capital. D’una banda, Capital Expansió, destinat a donar suport a projectes de creixement i consolidació sectorial d’empreses mitjanes i, de l’altra, Capital MAB en companyies cotitzades en mercats alternatius (MAB i altres). Durant el 2018, l’ICF ha invertit mitjançant aquests dos fons un total de 9 milions d’euros en 11 companyies catalanes, augmentant significativament la inversió de l’any anterior (3,6 milions d’euros en 4 empreses).

A través de la línia IFEM Innovació, durant l’any 2018 s’ha coinvertit amb altres inversors privats en 19 start-ups  per 3,2 milions d’euros, mitjançant préstecs participatius. Respecte 2017, ha augmentat tant el nombre d’empreses finançades (+19%) com l’import total (+28%).

Indicadors Financers : Balanç i resultats

Indicadors Financers : Balanç i resultats

L’ICF ha tancat l’exercici 2018 amb uns resultats nets de 13,1 milions d’euros, que es destinaran íntegrament a reserves. D’aquesta manera es consolida un cicle de 8 anys de resultats positius que han permès destinar 69,5 milions de euros a reserves i millorar la solvència de la entitat.

Pel que fa a la resta d’indicadors financers, l’entitat disposa d’un coeficient de solvència del 39,8%, una ràtio de mora del 7,8% i un índex de cobertura dels actius dubtosos del 136,1%.  

Sobre l'ICF

L'ICF és l'entitat financera pública de Catalunya. Té com a missió principal promoure el finançament de la comunitat empresarial a Catalunya per tal de contribuir al creixement, la innovació i la sostenibilitat de l'economia catalana. L'ICF actua com a complement del sector privat oferint una àmplia gamma de solucions de finançament centrades en préstecs, garanties i inversió en capital risc. Des del 2014 és membre de l'Associació Europea de Bancs Públics (EAPB), que agrupa gran part dels bancs i les entitats financeres públiques que operen a Europa.