Noel Alimentaria, Plástikos Compuestos i BCNonwovens comparteixen les seves experiències i desvetllen algunes de les claus del seu èxit

L’ICF i la plataforma de fusions i adquisicions ACG han celebrat la 1a edició del Programa de 20 a 100 que té com a l’objectiu d’impulsar el creixement del teixit empresarial de Catalunya. Aquest cicle de conferències neix amb la voluntat de donar a conèixer, a través dels testimonis de diferents directius, casos empresarials d’èxit que han guanyat dimensió en els darrers anys.
Prop d’un centenar d’empreses, fons d’inversió i associacions empresarials han assistit a aquesta primera jornada, que ha comptat amb la participació de tres companyies de renom del teixit productiu català: Audax Energia, Frith Ravich i MAT Holding.
L’acte, celebrat al Palau Robert, l’han obert el conseller delegat de l’ICF, Josep-Ramón Sanromà, i el president de l’ACG Barcelona, Xavier Pérez Farguell.
El conseller delegat de l’ICF ha explicat que “les empreses catalanes necessiten guanyar dimensió per tenir capacitat d’innovar, digitalitzar-se i operar en un marc global”. En aquest sentit, ha afegit que “a Catalunya hi ha 4.800 empreses que, amb una facturació d’entre 10 i 50M€, tenen oportunitat de créixer bé de manera orgànica o via adquisicions” i que, per fer-ho, compten amb “les múltiples soluciones de finançament de l’ICF via finançament directe, avals i capital risc”.
Per la seva part, el president d’ACG Barcelona ha destacat la importància d’aquest acte per “demostrar als empresaris que el creixement és possible, sigui per mitjà de compres o de processos de fusió”. “Per augmentar la productivitat és indispensable guanyar dimensió”, ha afirmat Farguell.
Posteriorment, ha tingut lloc una taula rodona en la que han participat José Elias, president del grup energètic Audax, Judith Viader, directora general de Frit Ravich, i Pau Relat, conseller delegat de MAT Holding. Durant el col·loqui, els empresaris han explicat quina ha estat l’estratègia de creixement de les seves respectives companyies i quins són els
reptes que afronten pels propers anys.
El màxim responsable d’Audax ha explicat que l’empresa ha optat per créixer a la Borsa i a través d’adquisicions. José Elías ha animat les pimes a utilitzar els mercats financers en els seus plans de futur i ha destacat que “en aquest país hi ha poca mentalitat per augmentar la dimensió amb la compra d’empreses. Els bancs han de liderar aquest procés, perquè són un actor molt important perquè les pimes puguin créixer”. Audax, que va ser la primera empresa en emetre bons corporatius al mercat MARF, ha entrat en un mercat nou cada any. “Venem energia des de Tarifa fins a Varsovià”, ha reblat Elias.
Ben diferent ha estat l’estratègia de creixement de Frit Ravich des del seu naixement l’any 1963. L’empresa d’alimentació ha basat el seu negoci en augmentar la seva dimensió de forma orgànica. “Hem sigut inconformistes i ens hem centrat en renovar el producte contínuament. I en la il·lusió de la gent. Si no en tens, difícilment pots créixer”, ha
afirmat la directora general, Judith Viader. La companyia ha previst inversions de l’ordre de 20 milions d’euros entre 2018 i 2020 per ampliar la seva capacitat de producció.
Viader i el conseller delegat de MAT Holding, Pau Relat, han coincidit a valorar com a indispensable que les empreses comptin amb un pla de creixement definit. Relat ha recomanat que “les adquisicions han de tenir un efecte multiplicador en el perímetre de l’empresa. Comprar exclusivament per aconseguir les sinèrgies previstes no té sentit, perquè aquestes reduccions de costos no es compleixen mai”. MAT Holding ha realitzat una operació corporativa anual durant els darrers quatre anys.
En el marc d’aquest programa per impulsar el creixement empresarial, ICF i AGC organitzaran una nova conferència durant el segon semestre de l’any per donar a conèixer més casos empresarials d’èxit.
L’Institut Català de Finances (ICF) i l’Association for Corporate Growth (ACG) han celebrat aquest dimarts la segona jornada del Programa “de 20 a 100”, un cicle de conferències que vol animar les empreses catalanes a guanyar dimensió. Promogut per l’ICF i la plataforma de fusions i adquisicions ACG, ha comptat amb la participació de tres companyies que han viscut un fort creixement en aquests darrers anys: Noel Alimentària, Plástikos Compuestos i BCNonwovens. Aquest cicle de conferències va néixer amb la voluntat de donar a conèixer casos empresarials d’èxit que han guanyat dimensió en els darrers anys, a través dels testimonis dels seus directius.
Prop d’un centenar de persones, entre les quals hi ha havia representants d’empreses, fons d’inversió i associacions del sector, han assistit a l’acte que ha tingut lloc al Palau Robert de Barcelona. La inauguració ha anat a càrrec del conseller delegat de l’ICF, Josep-Ramon Sanromà, i el president de l’ACG Barcelona, Xavier Pérez Farguell.
Durant la seva intervenció, Pérez Farguell ha destacat la necessitat que “les empreses guanyin dimensió per garantir que pugin resistir millor les crisis, tal com s’ha demostrat amb la darrera” ja sigui per mitjà de compres o de processos de fusió, en un moment en què “hi ha liquiditat com mai”. També ha posat de manifest que les tres companyies que avui han participat en el Programa “són empreses de comarques, que representen la potència del nostre teixit empresarial”.
El conseller delegat de l’ICF també ha posat especial èmfasi en el tema de la dimensió de les empreses, “ja que és la clau per innovar, internacionalitzar, tirar endavant els projectes i, d’aquesta manera, fer créixer l’economia catalana en el marc de l’agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU (ODS)”. En aquest sentit, Sanromà ha recordat que l’ICF disposa de diferents instruments i “múltiples solucions de finançament com el finançament directe, els avals i el capital risc”.
L’experiència empresarial
Durant l’acte, el director general de Noel Alimentària, Joan Boix, el CEO de Plástikos Kompuestos, Ignasi Duch, i el de BCNonwovens, Miguel Vinyas, han compartit les seves experiències personals i les de les seves empreses, focalitzant el discurs en l’estratègia de creixement de les respectives companyies i els reptes que cal afrontar durant els propers anys.
Per al màxim responsable de Noel Alimentària, “el creixement no es déu a una sola circumstància, sinó a un cúmul de variables”. “Sóc un defensor de l’empresa familiar i arrelada al territori”, ha remarcat Joan Boix, qui ha destacat que “fins ara hem tingut un creixement orgànic, sense comprar empreses”, un fet que no descarta de cara al futur..
Per la seva part, l’estratègia de creixement de Plástikos Kompuestos els ha portat a donar entrada a capital extern i cotitzar al MAB. Segons ha explicat el seu CEO, Ignasi Duch, “nosaltres vam optar pels fons i cotitzar per poder créixer ràpidament, perquè el nostre mercat ho demanava així”. Per a Duch, la incorporació de fons al consell d’administració “és molt saludable per a la companyia perquè dona una mirada diferent, que reforça la gestió”. “Per créixer cal també un equip amb il·lusió i procediments per controlar l’empresa”, ha conclòs.
En aquest sentit també s’ha expressat Miguel Vinyas, CEO de BCNonwovens, qui ha expressat el seu convenciment que a les empreses familiars “la família proposa, però el negoci és el que ha de manar”. Vinyas creu que per créixer “cal determinació, capacitat de sacrifici i saber aguantar la pressió” i, en una segona etapa, “necessites persones, capacitat de delegar i treballar en equip”.
Durant les seves intervencions, els tres ponents també han coincidit en destacar la importància de captar i retenir el talent dels equips, així com la necessitat de disposar de bones infraestructures en el territori i l’existència d’una massa crítica de serveis complementaris en el entorn més immediat de les empreses.