04 de maig 2020
L’ICF, amb el suport del Govern, posen prop de 1.100 milions d’euros a disposició del teixit econòmic per fer front a les necessitats de liquiditat derivades de la COVID-19

Addicionalment als 1.000 milions d’euros de les línies de préstecs i avals per la COVID-19, l’ICF i la Comissió Europea posen en marxa una nova solució de finançament, dotada amb 70 milions d’euros i finançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, per finançar necessitats de liquiditat de les pimes catalanes afectades per la pandèmia.

ICF

Barcelona, 4 de maig de 2020.  L’ICF, amb el suport del Govern de la Generalitat, posen a disposició d’autònoms, empreses i entitats al voltant de 1.100 milions d’euros per fer front a les necessitats de liquiditat de les empreses derivades de la crisi sanitària de la COVID-19. L’entitat, que ja comptava amb diverses solucions de finançament específiques per recolzar el teixit econòmic afectat per la pandèmia, posa en marxa una nova línia de préstecs “ICF Eurocrèdit COVID-19” amb una dotació inicial de 70 milions d’euros.

1.100 milions d’euros per autònoms, pimes i empreses

1.100 milions d’euros per autònoms, pimes i empreses

Les solucions “ICF-Avalis Liquiditat COVID-19” i “ICF Crèdit COVID-19” permetran aportar 1.000 milions d’euros de finançament per tal d’enfortir el teixit empresarial de Catalunya. Aquest import total es materialitza en dues solucions concretes ja operatives.

D’una banda, des d’inicis d’abril, autònoms i pimes poden demanar els préstecs “ICF-Avalis liquiditat COVID-19”. Els crèdits d’entre 50.000 euros i 1 milió d’euros es poden sol·licitar a través de l’ICF o de les diferents entitats financeres adherides al conveni. En total, Avalis posarà a disposició del teixit empresarial 300 milions d’euros. 

De l’altra, l’ICF té activa, des de la setmana passada, la línia de préstecs i avals ICF Crèdit COVID-19 dotada amb 700 milions. Aquesta línia de finançament permetrà que l’ICF atorgui préstecs a autònoms i empreses per imports de fins a un màxim de 2,5 milions d’euros. A més, l’ICF també pot avalar els préstecs atorgats per entitats financeres directament relacionats amb la COVID-19. En aquest cas, l’aval emès per l’ICF serà com a màxim del 80% del principal i amb un màxim de 5 milions d’euros per empresa.

Addicionalment a aquestes dues línies de finançament,  l’ICF i la Comissió Europea, amb el suport del Departament de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, activen els préstecs “ICF Eurocrèdit COVID-19”, finançats al 100% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea i amb una dotació inicial de 70 milions d’euros. L’objectiu de la línia és doble: d’una banda, mitigar els efectes negatius de la pandèmia sobre les empreses i, de l’altra, preservar la continuïtat de l’activitat econòmica durant i després de la COVID-19.

Els destinataris de la línia són micro, petites i mitjanes empreses d’entre 5 i 250 treballadors amb un volum de facturació inferior als 50 milions d’euros o un balanç de com a màxim 43 milions d’euros que s’hagin vist afectades per la COVID-19.

Pel que fa a l’import dels préstecs oscil·larà entre els 250.000 euros i els 2 milions d’euros. Pel que fa al termini, les empreses podran sol·licitar els crèdits a un màxim de 5 anys, i amb fins a 1 any de carència inclòs.

Aquesta nova solució de finançament es complementaria a la línia “ICF Eurocrèdit que l’ICF i la Comissió Europea van posar en marxa el 2017 per impulsar el creixement de les pimes dins de l’actual programa operatiu FEDER (2014-2020) de 184 milions d’euros.

Finançament per sectors afectats per la COVID-19

Finançament per sectors afectats per la COVID-19

A més d’aquestes línies, l’ICF compta amb préstecs específics pel sector cultural. En aquest sentit, l’ICF i el Departament de Cultura, a través de l’ICEC, van impulsar a finals de març els préstecs ICF Cultura Liquiditat per cobrir les necessitats de circulant d’empreses i entitats culturals afectades per la situació d’emergència sanitària. La línia, dotada amb 10 milions d’euros, permet a aquest col·lectiu sol·licitar préstecs d’entre 20.000 euros i 300.000 euros.

L’ICF, conjuntament amb altres departaments de la Generalitat de Catalunya, treballa per oferir altres solucions de finançament específiques per aquells sectors en què la COVID-19 ha tingut un fort impacte negatiu.

Sobre l'ICF

L'ICF és l'entitat financera pública de Catalunya. Té com a missió principal impulsar el finançament del teixit empresarial a Catalunya per tal de contribuir al creixement, la innovació i la sostenibilitat de l'economia catalana. En aquest sentit, aposta activament per la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en línia amb l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

L'ICF actua com a complement del sector financer privat, oferint una àmplia gamma de solucions de finançament centrades en préstecs, garanties i inversió en capital risc. Des del 2014 és membre de l'Associació Europea de Bancs Públics (EAPB), que agrupa gran part dels bancs i les entitats financeres públiques que operen a Europa.