01 de desembre 2020
L'ICF recolza prop de 50.000 persones a mantenir els seus llocs de treball, a pagar les factures i a sobreviure durant la caiguda de l'economia a causa del coronavirus

La COVID-19 ha suposat un fort cop per a molts sectors de l’economia, però les empreses relacionades amb el turisme o els viatges, estan patint especialment. Per a molts, el finançament per part del Banc Europeu d’Inversions ha estat un autèntic salvavides.

BEI

Per Lorenzo Squintani i Chris Knight

La COVID-19 ha suposat un fort cop per a molts sectors de l’economia, però les empreses relacionades amb el turisme o els viatges, estan patint especialment. Per a molts, el finançament per part del Banc Europeu d’Inversions ha estat un autèntic salvavides.

"Creiem que el 2021 les coses milloraran, però haurem de treballar molt durant els pròxims anys i vigilar les despeses de prop", afirma Rafael Ruiz, director financer del Barcelona Technical Centre, una empresa d'enginyeria de Martorell, al nord-oest de Barcelona, amb 148 empleats, que dissenya productes per als sectors de l'automòbil, l'aeronàutica i el ferroviari.

L'empresa de Ruiz va contractar un préstec de 950.000 euros de l'ICF, el banc públic per a petites empreses i empresaris al nord-est d'Espanya. "En rebre aquest préstec, hem pogut continuar pagant sous i cobrint altres compromisos, malgrat la caiguda dels projectes", diu Ruiz.

El rescat financer del Barcelona Technical Centre va ser possible gràcies a un préstec de 250 milions d’euros que el Banc Europeu d’Inversions va signar amb l’ICF. El préstec ajudarà fins a 48.000 persones del comerç minorista, del turisme, de la restauració, de la cultura i de molts altres sectors a pagar les factures i a crear nous plans de negoci. Des del 2008, el banc de la UE i l’ICF treballen estretament per donar suport a milers de petites empreses de la regió.

"Estem en alerta permanent per detectar signes de recuperació", diu Rafel Niubò, secretari general d'Eurofitness, una empresa barcelonina que gestiona i construeix centres esportius i de fitness a tot Espanya. Eurofitness ha tingut problemes durant la pandèmia i molts gimnasos han tancat.

Niubò veu alguns senyals encoratjadors, però ara el seu objectiu és mantenir l’empresa en funcionament. Eurofitness, amb 327 empleats, va contractar un préstec de l'ICF d’1 milió d’euros. Amb aquesta ajuda, va evitar retallades salarials, acomiadaments o haver de reduir l'atenció al client.

Fins a 2.000 empreses podrien optar a préstecs d’aquest finançament del Banc Europeu d’Inversions. Utilitzant el préstec i les inversions del banc de la UE d'altres fonts públiques i privades, l'ICF té previst dotar-se de fins a 1.000 milions d'euros per orientar les petites empreses durant la crisi.

Nous models de negoci per respondre a la recessió

Josep-Ramon Sanromà, conseller delegat de l'ICF, afirma que el seu personal ha treballat intensament per oferir noves solucions de finançament als emprenedors.

"La crisi ha tingut un fort impacte en les empreses de Catalunya durant el tancament", diu. “Les empreses es van paralitzar, les vendes van caure i els negocis es van reorientar per respondre a les noves mesures de seguretat. Moltes empreses, especialment els autònoms i les petites empreses, necessiten un major suport financer. Els ajudem a iniciar nous models de negocis que puguin rellançar les seves activitats i impulsar l’economia”.

El producte interior brut d’Espanya i les taxes d’ocupació van caure substancialment el 2020. La seva economia depèn més que la majoria d'altres països europeus del turisme i de les transaccions immobiliàries, dos sectors que han tingut problemes especialment durant la COVID-19. Espanya comença a recuperar-se i s’espera que el seu PIB augmenti el 2021, segons el Fons Monetari Internacional.

"L'impacte econòmic ha estat dur al país, però a poc a poc comencem a veure la llum al final del túnel", diu Alex Saz-Carranza, agent de préstecs del Banc Europeu d'Inversions que treballa en transaccions per impulsar diverses zones d’Espanya. “El Banc dóna suport a les petites empreses a Espanya, més que mai. Estem treballant estretament amb els nostres intermediaris per arribar a tantes empreses com puguem per pal·liar l’efecte econòmic causat per la pandèmia i permetre a les empreses mantenir-se vives, a més de mantenir els llocs de treball”.

Resposta ràpida a la crisi del coronavirus

Aquest acord de préstec del Banc Europeu d’Inversions amb l’ICF va ser un dels primers de desenes de grans operacions aprovades en el marc d’un programa del Grup BEI de 5.000 milions d’euros per ajudar les empreses europees a combatre la crisi. El Banc Europeu d’Inversions va aprovar aquest acord espanyol en pocs mesos segons un procediment accelerat per ajudar ràpidament les petites empreses.

El Grup BEI treballa en molts fronts per combatre la crisi de la COVID-19, ajudant els bancs a donar préstecs, ajudant els hospitals i altres institucions públiques a frenar la propagació del virus i concedint finançament a les empreses farmacèutiques per desenvolupar teràpies i vacunes contra la COVID-19. El Banc va crear un fons de garantia de 25.000 milions d’euros que ajuda els bancs nacionals de desenvolupament, els bancs comercials i altres institucions financeres a disposar de més diners per a centenars de milers d’empreses de totes les mides en dificultats. Aquest tipus de finançament mobilitzarà molts milers de milions d’euros d’inversió per aixecar l’economia.

El finançament addicional va arribar just a temps per a empreses com Atrápalo, una agència de viatges en línia amb seu a Barcelona que dona feina a 220 persones. Atrápalo va contractar un préstec de 500.000 euros de l'ICF per ajudar a pagar el seu personal i preparar-se per a qualsevol imprevist.

"Hi ha molta incertesa de cara al futur", diu Luis Alonso, director financer d'Atrápalo. "No sabem quan ni amb quina rapidesa es recuperaran els viatges, el turisme i les activitats d'oci, però amb aquest préstec ara podem gestionar aquestes incerteses i compensar la caiguda de les activitats durant la pandèmia".