13 de juliol 2021
L’ICF i el Govern modifiquen la línia ICF Crèdit Covid19 per finançar projectes d’inversió i ampliar fins a 10 anys el termini dels préstecs per circulant

Els canvis acordats també contemplen la possibilitat de modificar les operacions ja signades amb l’ICF amb l’objectiu principal d’adaptar el calendari de retorn dels préstecs a la capacitat de generació de l’empresa. Fins l’abril, i a través d’aquesta línia de préstecs, s’han formalitzat 415 operacions per 382,3 milions d’euros.

ICF Covid-19

Barcelona, 13 de juliol de 2021.-  L’Institut Català de Finances (ICF) i el Govern de la Generalitat aproven la modificació de la línia de finançament ICF Crèdit Covid19 amb l’objectiu d’ampliar la finalitat de la línia i el termini dels préstecs per circulant, així com modificar les operacions ja signades. El canvi neix fruit de la voluntat d’ajustar-se a les noves necessitats del teixit empresarial afectat per la pandèmia de la Covid i contribuir a la reactivació de l’economia.

La línia de préstecs ICF Crèdit Covid, que es va començar a comercialitzar l’abril de 2020, permetia finançar necessitats de circulant d’autònoms, pimes i grans empreses afectades per la crisi sanitària. Ara, a més d’aquesta finalitat, els préstecs també serviran per finançar projectes d’inversió que impulsin la reconversió de les empreses catalanes i posin en marxa noves iniciatives relacionades amb la sostenibilitat i el medi ambient, la innovació i la digitalització, entre d’altres.

En caràcter general, els crèdits per a inversió oscil·laran entre els 500.000 euros i 2,5 milions d’euros i comptaran amb un termini de retorn de fins a 15 anys, amb possibilitat de carència de capital de com a màxim 2 anys.

Compromís pel finançament a llarg termini

Un altre dels canvis que s’ha aprovat és l’ampliació de fins a 10 anys del termini dels préstecs per a necessitats de circulant. Fins ara els crèdits s’havien de retornar, en el cas d’autònoms i pimes, en un màxim de 5 anys i, les grans empreses, en 4 anys. També s’amplia la carència en un any addicional, que serà de com a màxim 2 anys.

El conseller delegat de l’ICF, Víctor Guardiola, ha afirmat que “aquest canvi dóna més oxigen al teixit empresarial per afrontar la reactivació dels seus negocis". “A més, referma el nostre compromís per finançar a llarg termini operacions de circulant, que normalment es financen a 5 anys, i ser al costat de les empreses catalanes", ha destacat.

A més d’aquests canvis, l’acord també contempla la possibilitat de modificar les operacions ja signades amb l’ICF. En aquest sentit, es podrà ampliar la carència en un any addicional fins a un màxim de 2, així com el termini, que podrà sumar fins a 3 anys addicionals. Hi haurà la possibilitat, també, de fer refinançaments de préstecs vigents d’aquesta mateixa línia.

Els préstecs formalitzats per aquesta línia, tant de circulant com d’inversió, comptaran amb l’assumpció del risc per part del departament d’Economia i d’Hisenda de fins al 80% del risc viu.

Prop de 400 milions d’euros formalitzats d’aquesta línia

Des de la posada en marxa dels préstecs ICF Crèdit Covid i fins a l’abril d’aquest any s’han formalitzat 415 operacions per un import total de 382,3 milions d’euros. Així, dels 700 milions d’euros inicials amb que estava dotada la línia s’han consumit prop del 55% del total. El que resta es podrà formalitzar aquest 2021 tant per crèdits per a circulant com per a inversió.

Les empreses que vulguin podran sol·licitar en els propers dies els crèdits a través de la pàgina web de l’ICF (www.icf.cat).

Sobre l’ICF

L'ICF és l'entitat financera pública de Catalunya. Té com a missió principal promoure el finançament del teixit empresarial a Catalunya per tal de contribuir al creixement, la innovació i la sostenibilitat de l'economia catalana. L'ICF actua com a complement del sector privat oferint una àmplia gamma de solucions de finançament centrades en préstecs, garanties i inversió en capital risc. Des del 2014 és membre de l'Associació Europea de Bancs Públics (EAPB), que agrupa gran part dels bancs i les entitats financeres públiques que operen a Europa.