A través de les dues línies de préstecs que l’Institut Català de Finances i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) van posar en marxar el 2018 s’han destinat 73,2 milions d’euros en l’adquisició i promoció d’habitatges de lloguer social. Aquests préstecs han permès ampliar, fins al maig, el parc d’habitatge social de Catalunya en 969 pisos, afavorint l’accés a l’habitatge per a persones en situació vulnerable.

Barcelona, 28 de juny de 2021.- L’Institut Català de Finances (ICF) i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) refermen el seu compromís en l’impuls de l’habitatge de lloguer social ampliant a 30 anys el termini de les línies de finançament per promoció i adquisició de pisos de lloguer social.
Les línies de préstecs, fins ara amb un termini de 25 anys, permetran a promotors privats i públics d’una banda, i ajuntaments, entitats sense ànim de lucre, entitats del tercer sector i promotors socials de l’altra disposar de cinc anys més per retornar els crèdits, que continuen comptant amb dos anys de carència inclosos en el termini.
Aquesta ampliació de terminis permet donar resposta a les demandes de promotors i entitats que veien necessari disposar d’un termini més ampli d’amortització del préstec per fer més assequible tant la promoció com l’adquisició.
A més d’estendre el termini per retornar el crèdit, l’ICF i AHC també han acordat modificar les condicions de la línia destinada a la construcció de pisos de lloguer social. En concret, s’ha incrementat l’import mínim del préstec, que serà a partir de 120.000 euros i fins al 80% del cost d’execució, amb un màxim de 120.000 euros per habitatge.
D’altra banda, amb la finalitat de cobrir el percentatge d’obra que no queda finançada pels préstecs a la promoció d’habitatges d’ICF, l’AHC ha obert una convocatòria de subvencions per a la promoció d’habitatges i allotjaments amb protecció oficial en règim de lloguer o cessió d’ús on s’estableixen unes subvencions equivalents al 20 % del cost d’execució d’aquestes promocions, amb una màxim de 30.000 €/habitatge i 16.000 €/allotjament, garantint d’aquesta manera la cobertura del 100 % del cost de l’obra.
Increment de l’habitatge social en gairebé 1.000 pisos
Durant la segona meitat del 2018, l’ICF i l’ACH van posar en marxar dues línies de préstecs amb condicions preferents per promoure i finançar la construcció i compra d’habitatges destinats a lloguer social. Des de la seva activació i fins a finals de maig s’han formalitzat 277 operacions per un import de 73,2 milions d’euros.
D’aquest volum total, 27,8 milions d’euros corresponen a préstecs a promotors privats i públics per construir nous habitatges i 45,4 milions d’euros són crèdits a ajuntaments, entitats sense ànim de lucre, entitats del tercer sector i promotors socials per adquirir habitatges a través del dret de tempteig i retracte. A través d’aquesta darrera línia de finançament, que acumula 252 operacions, s’han recolzat projectes de diferents entitats com la Fundació Privada Hàbitat3, Fundació Privada Mambré, l’Associació Prohabitatge i la Fundació Privada Foment de l’Habitatge Social, entre d’altres.
Com a resultat d’aquesta activitat, s’ha ampliat el parc d’habitatge social en 969 pisos, 588 a través de la línia d’adquisició i 381 pisos de nova creació finançats amb la línia de promoció. El conseller delegat de l’ICF, Víctor Guardiola, afirma que “com a banca pública és clau fer costat a projectes que aportin valor al conjunt de la societat i crear sinergies amb altres associacions per oferir solucions de finançament que contribueixin a complir aquest objectiu de garantir un parc públic d’habitatges destinats a lloguer social que cobreixi les necessitats de la societat”.
A més d’aquestes dues línies de finançament, l’ICF, conjuntament amb l’AHC, també disposen d’altres solucions per finançar obres de manteniment estructural, accessibilitat i eficiència energètica en comunitats de veïns. Aquests préstecs, posats en marxa a finals de 2019 suposen un canvi important en l’accés al finançament per part de les comunitats i omplen un buit llargament reivindicat per tot el sector. Fins finals de maig, s’havien finançat 14 obres de manteniment per 1,4 milions d’euros.
Sobre l’ICF
L'ICF és l'entitat financera pública de Catalunya. Té com a missió principal promoure el finançament del teixit empresarial a Catalunya per tal de contribuir al creixement, la innovació i la sostenibilitat de l'economia catalana. L'ICF actua com a complement del sector privat oferint una àmplia gamma de solucions de finançament centrades en préstecs, garanties i inversió en capital risc. Des del 2014 és membre de l'Associació Europea de Bancs Públics (EAPB), que agrupa gran part dels bancs i les entitats financeres públiques que operen a Europa.