Entrevistem a la directora general de Change2Grow, Mercè Faixes, sobre la contribució de l'associació a la transformació digital de les empreses amb les quals col·labora.

Per aquelles persones que no coneguin que és Change 2 Grow, ens podries fer un breu resum de la seva missió i principals objectius?
Change 2 Grow és una associació sense ànim de lucre que treballa en l’àmbit empresarial des de fa dos anys per ajudar les empreses del nostre país a impulsar la transformació digital. Oferim eines d’aprenentatge, fòrums de difusió i punts de trobada per fer front al repte d’adaptar-se al món actual i l’avenç de les tecnologies de la informació i la comunicació i així garantir la continuïtat de les empreses i millorar-ne la competitivitat.
L’ICF és una de les entitats que va participar en la fundació de C2G ara fa més d’un any, quin rol juga l’entitat com a membre de la seva junta Directiva?
Com a membre de la Junta Directiva, l’ICF aporta una visió estratègica de les necessitats del nostre teixit empresarial gràcies al seu grau de coneixement de l’economia catalana i de les seves especificats financeres.
La participació de l’ICF en la fundació de C2G situa l’entitat com a una institució inspiradora de la missió i objectius del projecte. Actualment contribueix a fer que el propòsit amb què es va fundar C2G es desplegui amb un seguit d’accions i línies de treball coherents.
Quins són els principals projectes que esteu liderant ara mateix?
Liderem diverses línies d’actuació que tenen repercussions molt positives. Cal destacar el Programa Executiu de Transformació Digital; el programa de Training Tech, per ajudar al llançament de productes i de nous models de negoci; els Business Breakfast, en què portem experts i expertes de primera línia perquè ens donin una visió aprofundida sobre un tema; els Open Day, on a la ponència d’una persona experta hi afegim la visita a un lloc singular amb un gran valor estètic i patrimonial; les sessions C2G Forward, on comptem amb ponents de referència internacional en els seus respectius camps, que aporten la seva visió sobre una temàtica determinada. I no oblidem les múltiples sessions de divulgació online de temes actuals que hem fet des dels nostres orígens on han participat centenars de persones.
Un dels principals objectius de l’Associació és impulsar la transformació de les empreses. Quins passos hauria de fer una empresa que vol transformar-se digitalment?
Abans de donar cap pas específic, cal que l’empresa prengui consciència de la importància de la digitalització.
El primer pas seria plantejar-se per a què es vol fer la transformació digital. Si no fixem un objectiu concret es corre el risc de no saber enfocar correctament els esforços i perdre oportunitats. D’altra banda, no és el mateix adoptar eines digitals al servei del model de negoci que tenen actualment, a fi de millorar-lo, que transformar el model de negoci en un model digital. Digitalitzar-se, en qualsevol cas, va molt més enllà d’utilitzar el Zoom o tenir un web més o menys sofisticat.
Un cop es té una consciència clara d’aquestes qüestions, aleshores és quan cal fer una anàlisi profunda de l’activitat i de la mateixa cultura empresarial, analitzant diferents estratègies i models de negoci digital. Per aquesta fase l’assessorament pren un valor definitiu.
I, quines són les principals barreres que troba l’empresa actualment per fer aquest pas?
Són les clàssiques barreres que en tots els temps i circumstàncies s’oposen al canvi. Per dir-ho en una frase típica, “les coses sempre s’han fet de la mateixa manera i prou bé que ens ha anat”.
Existeix la idea que la transformació digital té un cost enorme, cosa que no és necessàriament certa. En qualsevol cas, el cost de no fer-la pot ser molt elevat perquè pot portar a quedar-se sense opcions en un entorn cada vegada més competitiu.
Una altra barrera és no saber com tirar endavant un procés de transformació digital. Aquí és quan organitzacions com la nostra tenen camp per créixer.
Per últim, un obstacle també important és que la direcció no vegi clares aquestes qüestions. De fet, la direcció sol tenir un paper determinant en els processos de transformació digital i, si sap què fer, és un nucli que pot irradiar una gran motivació pel canvi a tota l’organització.
Un dels vostres pilars són els vostres programes formatius per dotar a les empreses i les persones d’eines que els permetin accelerar els seus processos de transformació. Com pot la formació contribuir a accelerar el procés de transformació d’una companyia?
Estic convençuda que pot contribuir-hi molt. Change 2 Grow ha plantejat les seves formacions amb una elevada presència de contingut pràctic. Expliquem models i metodologies perquè les persones que assisteixen als cursos puguin portar-ho a terme a les seves organitzacions. Eines com el business prototyping, o prototipat de nous models de negocis, productes i serveis, per posar un exemple, són molt útils per als empresaris i les empresàries. Expliquem també les particularitats que té l’empresa tradicional en aquests processos i els factors que cal tenir en compte a l’hora d’emprendre diferents accions.
Igualment, donem a conèixer metodologies com l’Agile, que poden ser una autèntica revolució en positiu, ja que permeten obtenir velocitat, adaptabilitat, estabilitat i, afrontar condicions incertes com, per exemple, les que hem viscut en la pandèmia, amb èxit.
Podries explicar-nos alguns casos empresarials referents en transformació digital que puguin servir d’exemple i inspiració?
En el decurs de les nostres formacions hem convidat a empreses com Henkel, que ha tirat endavant un procés d’eShop en plena pandèmia; Innomads, que ha desenvolupat una plataforma d’innovació; Ibercaja, que ha implementat un model Agile; Fersa, a la qual la digitalització l’ha ajudat a fer un salt quantitatiu i qualitatiu; o a Seat Code, subsidiària de Seat especialitzada a vendre solucions digitals.
Aquests casos tenen en comú el fet d’haver apostat per la digitalització en una direcció clara. Tots ells mostren que aquest procés pot tenir també els seus alts i baixos i que l’èxit mai és instantani, però també que la persistència, combinada amb la intel·ligència, sempre acaba donant els seus fruits.
Després de gairebé dos anys, quines han estat les principals fites de C2G? I els reptes de futur?
Les nostres fites han estat els èxits del dia a dia, que ens han fet agafar gruix i consolidar-nos com a organització. I això ha estat possible per la col·laboració de totes les persones que creuen en nosaltres, a qui voldria agrair de tot cor la confiança que ens han manifestat. Espero que ho segueixin fent!
Sobre els reptes de futur, un és continuar en aquesta mateixa línia i millorant en la mesura del possible, és clar. Per altra banda, sense oblidar el focus en la transformació digital, crec que Change 2 Grow s’anirà obrint progressivament a altres transformacions del nostre temps com són la transició energètica, la sostenibilitat i l’economia circular.