11 de març 2022
El Grup ICF finança més de 1.200 empreses per 535 milions d’euros

En l’àmbit del capital risc, s’han invertit prop de 30 milions d’euros a través de fons de gestores independents i fons propis de l’ICF. El volum de finançament destinat a fer front a les necessitats derivades de la Covid-19 representa el 34,6% del total de finançament, el que suposa una disminució de gairebé 30 punts percentuals respecte el 2020. En els darrers tres anys, l’entitat financera pública ha finançat 3.354 empreses per prop de 1.800 milions d’euros amb l’objectiu d’impulsar el creixement, la innovació i la sostenibilitat de l’economia catalana.

Edifici de la seu de l'ICF

Barcelona, 11 de març de 2022.-  El Grup ICF tanca 2021 amb unes xifres que demostren la seva contribució, com a banca pública, en l’impuls i suport del teixit empresarial de Catalunya. En total, l’ICF ha finançat 1.213 persones treballadores per compte propi, pimes, grans empreses i entitats per un import de 535,1 milions d’euros durant el 2021, contribuït al manteniment i creació de 24.176 llocs de treball. En comparació amb anys anteriors, les dades totals d’activitat no inclouen ni el volum de reestructuracions d’operacions vigents ni els avals formalitzats a través d’Avalis de Catalunya.

El conseller delegat de l’entitat financera pública, Jordi Òliva, afirma que “les dades d’activitat confirmen el rol anticíclic de la banca pública i la seva la capacitat per complementar l’oferta de la banca comercial”. “La disminució de nous préstecs relacionats amb la Covid és el principal motiu del descens de l’activitat, un 36% inferior respecte 2020”. En els darrers tres anys, s’han finançat 3.354 empreses per prop de 1.800 milions d’euros amb l’objectiu d’impulsar el creixement, la innovació i la sostenibilitat de l’economia catalana.

En concret, dos terços de l’activitat de l’ICF s’han destinat a nous projectes d’inversió i només el 34,6% del total de finançament atorgat ha estat per pal·liar els efectes de la crisi sanitària. El 2020 els préstecs Covid suposaven el 64,4% del total. ”Durant aquest any hem observat com les empreses començaven a reprendre, tot i que de manera molt prudent, alguns dels projectes que havien quedat aturats per la crisi sanitària”, concreta Òliva.

A més de les noves operacions de préstecs, durant el 2021 s’han reestructurat crèdits per valor de 315,2 milions d’euros. El 2020 la suma ascendia a 209,6 milions euros. “Com a banca pública, hem flexibilitzat el calendari de pagament per adaptar-nos al context i les necessitats del teixit empresarial”, destaca el conseller delegat.

En línia amb altres anys i amb la radiografia del teixit empresarial català, el 96% del finançament s’ha destinat a persones treballadores autònomes i pimes a través de les múltiples línies de finançament de les que disposa l’ICF. Destaquen, en aquest sentit, les solucions amb bonificació per part de la Generalitat de Catalunya per promoure el sector industrial, la cultura  o l’habitatge social, entre d’altres.

Pel que fa a la distribució sectorial, el comerç, el turisme i el transport (26%) i les indústries manufactureres (21%) continuen sent els sectors més finançats. Destaca l’increment del finançament per a projectes de construcció i obra pública, que suposa un 13% del total, arran de la clara aposta de l’ICF per finançar iniciatives d’habitatge de lloguer social. En concret, a través del finançament de l’ICF en aquest àmbit el parc d’habitatges de lloguer social ha sumat 258 nous pisos.

Tot i que Barcelona i la seva àrea d’influència continua acumulant la major part del finançament, amb un 54%, l’activitat es reparteix de manera més uniforme a tota Catalunya. Girona i el Penedès són dues de les vegueries que més han crescut en volum de finançament i acumulen, respectivament, el 10% i el 7% del total atorgat.

Impuls a la innovació a través del capital risc

Un dels objectius estratègics de l’ICF és fomentar la creació, consolidació i creixement de gestores i projectes innovadors a través de la seva activitat en capital risc. El 2021, l’entitat ha compromès 19,9 milions d’euros en fons de capital risc del segment llavor i venture especialitzats en projectes d’innovació i eficiència energètica i ha incorporat 5 nous instruments a la cartera actual.

En concret, l’ICF participa en 55 fons de capital risc i acumula compromisos d’inversió per valor de 338,4 milions d’euros que, sumats als de la resta d’inversors, suposen una capacitat inversora de 4.488,3 milions d’euros. L’import que destinen altres inversors quan l’ICF inverteix ha augmentat: per cada euro invertit per l’ICF el 2021 altres inversors van destinar 13,3 mentre que el 2020 en destinaven 11,2.

Pel que fa a la inversió directa, a través dels fons gestionats per ICF Capital, s’han invertit 6 milions d’euros, principalment en empreses del sector TIC. Les empreses digitals, de comerç electrònic i TIC també han estat les principals destinatàries dels préstecs participatius d’IFEM Innovació a través dels quals s’ha invertit en 13 start-ups 2,6 milions d’euros.

Indicadors Financers: Balanç i resultats

L’ICF ha tancat l’exercici 2021 amb uns resultats nets provisional de 29 milions d’euros. Una major cartera mitja, l’optimització del cost del finançament i els canvis comptables derivats del nou regim fiscal de l’ICF, són els principals factors que expliquen l’increment dels resultats. El benefici, que es destinarà íntegrament a reserves, consolida un cicle d’11 anys de resultats positius.

Pel que fa a la resta d’indicadors financers, i en línia amb altres anys,  l’ICF disposa d’un coeficient de solvència del 42,2% i un índex de cobertura dels actius dubtosos del 125,9%. Tots dos ratis se situen àmpliament per sobre tant dels mínims que exigeix la normativa de les entitats de crèdit com de la mitjana sectorial. La ràtio de mora se situa en un 8,2%, un rati més elevat que l’any anterior derivat de les operacions de les línies Covid-19.