Entrevistem el Josep Soler, director de l'Institut d'Estudis Financers (IEF), que ens parla sobre el paper de l'entitat i la seva trajectòria durant els anys, les seves línies d'actuació i la importància de l'educació financera per a la ciutadania i les empreses.

L’IEF va néixer fa més de 30 anys. Com sorgeix la idea de crear l’Institut d’Estudis Financers i quina era la missió principal?
L’Institut d’Estudis Financers (IEF) va néixer amb la missió de disposar a Barcelona d’un centre de coneixement financer que facilités la formació de professionals, el foment, innovació, i divulgació de novetats financeres; tot en un moment i durant un període en què el pes de Catalunya en el sector financer es reduïa i calia contrarestar-ho.
Com ha anat evolucionant l’IEF al llarg d’aquests 30 anys?
Creixent, complint àmpliament els seus objectius fundacionals i pràcticament sense aportacions públiques, el que és difícil en ensenyament. Hem sigut competitius i hem donat servei a tot l’estat i també internacionalment.
Quines són les principals línies d’activitat que desenvolupa actualment la vostra entitat?
Actualment, l’IEF desenvolupa 3 línies d’activitats. La primera, la formació de professionals i futurs professionals financers. La segona, la formació financera de la demanda, és a dir, dels clients i clientes i en general de la ciutadania per afavorir bones decisions de finances personals. Finalment, l’agregat de divulgació, promoció, consultoria i recerca en finances.
Una de les iniciatives més conegudes són els vostres programes d’educació financera. Quin rol juga l’educació financera en l’actualitat? Com pot contribuir a tenir una societat informada i conscient?
L’educació financera és vital si volem una societat amb menor “fragilitat financera” i problemes de sobreendeutament, escàs estalvi i que tingui millors perspectives de qualitat de vida, en l’etapa laboral i de la jubilació. Efectivament, cal més cultura financera per una societat no només millor informada sinó amb plena consciència de la importància d’estalviar i prendre bones decisions financeres.
Com a especialistes en finances, quines són al vostre parer les necessitats de les pimes i els principals reptes en aquesta matèria?
Les pimes també estan mancades d’educació financera. Moltes empreses petites tenen bones idees de productes, treballen molt i saben vendre. Per contra, algunes d’elles haurien de prendre millors decisions financeres. Per exemple, ser més conscients que tenen més alternatives de finançament que les bancàries i que la gestió financera és vital.
L’ICF és una de les entitats que formen part de l’IEF des dels seus inicis. Quin és el paper de l’entitat financera pública a l’IEF?
L’ICF ens ha aportat una visió diferencial a les entitats de crèdit privades essencial i importantíssima. Ni les finances són només la banca, ni el finançament econòmic és només el bancari. El crèdit públic, la gestió de la inversió i els mercats han estat sempre molt presents a l’IEF.
Quins són els reptes de futur de l’Institut d’Estudis Financers?
Adaptar-nos permanentment als enormes canvis del sector. El sector financer es basa cada cop més en la digitalització i les tecnologies, la sostenibilitat i la psicologia per a la presa de decisions. Avui, coneixement financer és integrar totes aquestes temàtiques i competències. L’IEF ha agafat aquesta orientació.