El conseller delegat de l’entitat, Jordi Òliva, intervé en una taula rodona sobre perspectives econòmiques juntament amb el degà de l’UPF Barcelona School of Management (BSM-UPF), Oriol Amat, i el director financer de Borges International Group, Juli Tecles.

L’ICF va participar el passat dimecres 16 de febrer en una jornada sobre perspectives econòmiques i financeres per al 2022 organitzada per l’APD (Asociación para el Progreso de la Dirección). El conseller delegat de l’entitat, Jordi Òliva, va intervenir com a ponent en una taula rodona juntament amb l’Oriol Amat, degà de l’UPF Barcelona School of Management (BSM-UPF), i Juli Tecles, director financer de Borges International Group.
El creixement econòmic i la recuperació van ser els temes més tractats durant el debat. Òliva va assenyalar la necessitat de finançament de les empreses per desenvolupar projectes d’inversió que generin ocupació i contribueixin a augmentar el PIB. Per al conseller delegat de l’ICF, “actualment ens trobem en un punt d’inflexió entre l’etapa més dura de la pandèmia i l’aixecament de les restriccions davant la millora de la crisi sanitària, un moment clau en què una entitat financera pública com l’ICF ha d’estar al costat de les companyies que vulguin posar en marxa un projecte de creixement”. En aquest sentit, Tecles va assegurar que la clau perquè les empreses trobin una sortida i es recuperin és basar els seus projectes en la sostenibilitat i la digitalització, tot i que també va afirmar que “moltes pimes i microempreses, que representen el gruix del teixit empresarial, encara desconeixen com materialitzar aquest tipus d’iniciatives”.
Els ponents van coincidir en destacar el paper de la banca durant els dos últims anys. Òliva va ressaltar algunes de les solucions que s’han posat en marxa com els crèdits Covid-19, les carències o els avals ICO, així com la tasca que han fet les entitats financeres per “fer provisions, sempre sota el principi de prudència, amb l’objectiu de mantenir l’estabilitat del sector financer”. Per la seva banda, el degà de la BSM-UPF, va destacar “la ràpida mobilització per part de l’administració pública europea, nacional i catalana a l’hora d’implementar solucions per fer front a l’impacte de la Covid-19”.
De cara als pròxims mesos, Juli Tecles va alertar sobre el risc que pot suposar el progressiu increment de costos derivats de la crisi de subministraments i matèries primeres i la inflació a la zona euro i als Estats Units per a l’avanç del creixement. En aquesta mateixa línia argumental, Amat va apuntar que l’actual desestabilització política i la possible pujada dels tipus d’interès que pot desencadenar en un ressentiment de la borsa. El conseller delegat de l’ICF va fer una crida a la col·laboració publicoprivada per assegurar que iniciatives de suport a les empreses com els fons europeus Next Generation es materialitzen en projectes reals.
La jornada va finalitzar amb la ponència “Activitat de l’ICO per a la recuperació i la transformació del teixit empresarial”, en la qual el president de l’Instituto del Crédito Oficial, José Carlos García de Quevedo, va revisar les diferents iniciatives i línies d’actuació que l’entitat posa a disposició del teixit empresarial amb l’objectiu de contribuir al creixement, la generació d’ocupabilitat i la competitivitat.