Entrevistem el Luís Javier Herrero, president del Barcelona Centre Financer Europeu (BCFE), per abordar quins són els objectius de la institució que representa, així com els principals reptes per consolidar Barcelona un una ciutat de referència per les empreses de serveis financers.

Per aquelles persones que no coneguin què és BCFE, ens podries fer un breu resum de la seva missió i principals objectius?
L'objectiu principal del BCFE, des de la seva creació el 1991, ha estat tenir un paper decisiu en la contribució a la consolidació de Barcelona i la seva àrea d'influència econòmica com a Centre Financer de referència. BCFE ha donat suport al desenvolupament permanent i la innovació dels serveis financers i dels seus professionals a través de fòrums tècnics i facilitant l'accés directe a experts, acadèmics, investigadors i reguladors d'última generació,tant en l’àmbit nacional com internacional.A més, BCFE té com a objectiu impulsar Barcelona com un centre rellevant de finances sostenibles, inversió i finançament sota criteris ESG, així com contribuir en els propòsits d’Europa i de les Nacions Unides per una transició ecològica i la lluita contra el canvi climàtic. Amb aquest motiu, BCFE va unir-se a la xarxa internacional Financial Centres for Sustainability (FC4S) a finals del 2018 com Barcelona Centre Financer Europeu for Sustainability (BCFE4S).
Per assolir aquests objectius,quines iniciatives impulseu? Podries destacar algunes de les més rellevants?
BCFE organitza tota classe de reunions, conferències i jornades per donar suport els seus objectius i vincular internacionalment les activi-tats financeres de la ciutat. D’entre les iniciatives més rellevants destaquem la vinculada a l'impuls de les Finances Sostenibles d'acord amb l'Agenda 2030 i els principis dels ODS, que s'ha convertit en un objectiu crucial per a l'ecosistema financer de l'àrea de Barcelona. El procés per unir-se a la Xarxa FC4S al llarg del 2018 va acabar amb l'adhesió total a finals d'aquell any. El 2019 vam començar a desenvolupar els objectius esmentats, mitjançant la creació d'un Comitè Consultiu de primer nivell en una nova iniciativa dedicada dins de l'associació, Barcelona Centre Financer Europeu for Sus-tainability (BCFE4S) mitjançant l'organització d’esdeveniments sobre temes rellevants de Finances Soste-nibles i donant impuls a les iniciatives d’aquest àmbit.
Barcelona és un dels hubs de l’ecosistema emprenedor. També ho és per les empreses que es dediquen als serveis financers?
Efectivament, Barcelona concentra un important nombre d’empreses que es dediquen al desenvolupament de nous serveis financers i l’ICF és un clar exemple perquè participa activament en el desenvo-lupament i finançament. BCFE contribueix a la formació i informació permanents dels professionals del sector bancari i financer de la ciutat. Actualment, a Barcelona hi ha un gran moviment en el sector Fintech i en aquest sentit BCFE té un gran interès per
cooperar amb les empreses que utilitzen la tecnologia per millorar i automatitzar els serveis i processos financers establerts a Barcelona i difondre i encoratjar noves pràctiques i canvis regulatori.
Quins són els principals reptes en aquest àmbit?
Avançar-se a les noves necessitats i la inclusió de tothom a serveis que facilitin i ajudin a l’accés als productes financers. A més, i no menys important, se’ns presenta el repte de preservar la seguretat dels clients amb la necessitat d’una regulació més clara i més educació financera en aquest àmbit.
En comparació amb altres països europeus, quina és la situació de Barcelona com a centre de serveis financers?
Barcelona presenta una amplia oferta financera pública i privada suficient, comparable amb altres països europeus i centres financers. La presència d’entitats financeres, formadores, asseguradores, consultores i empreses, el sistema institucional de la Generalitat de Catalunya, la internacionalitat i el teixit econòmic empresarial ha fet que Barcelona sempre hagi estat pionera amb tot el relacionat amb el desenvolupament i aplicació de serveis financers cap a les empreses.
Les finances sostenibles han vingut per quedar-se. En quin punt es troben les entitats financeres i quines
són les properes passes que cal abordar?
Des del 2017, FC4S enquesta els seus membres per avaluar el desenvolu-pament de les finances sostenibles. Nosaltres hem participat 3 anys consecutius. Així doncs, gràcies a l'Assessment Programme 2021 desenvolupat per la xarxa FC4S, BCFE ha pogut comparar la seva posició amb la d’altres centres financers.
En l’anàlisi del 2021, la majoria dels bancs enquestats (67%) van declarar haver-se compromès a augmentar el volum de préstecs sostenibles (en els pròxims 12 meses) el que difereix de la resposta mitja europea, que va mostrar que la majoria dels compromesos (56%) eren a curt termini. Així mateix, quant a l’adhesió a les recomanacions del TCFD, el 76% de les empreses financeres enquestades per Barcelona s’adhereixen parcialment o total al TCFD, per sobre de
la mitjana de les respostes europees (que se situa en el 67%).
Referent a l’exclusió de finançar a empreses dedicades a la mineria i a la generació d’energia del carbó i a l’extracció o
desenvolupament de combustibles fòssils, la xifra de les empreses enquestades a Barcelona que encara no té cap mesura d’aquest tipus en vigor és el 48%, similar a l’europea del 52%.
Finalment, quant a l’aplicació d’una metodologia d’anàlisi d’escenaris climàtics en la cartera de préstecs corporatius en els sectors de banca i gestió d’actius, el 58% de les empreses declarades pel centre financer de Barcelona l’apliquen, mentre que la mitjana europea enquestada és inferior (46%).
D’entre els pròxims passos que s’haurien d’abordar, els principals serien l’aplicació del marc dels ODS en l'àmbit empresarial per garantir un alt grau de transparència i rendició de comptes en el marc de l’Agenda 2030; i el desenvolupament d’etiquetes sostenibles (privades o públiques) seguint la tendència de la resta de centres financers europeus.