Les dades d’activitat s’han donat a conèixer durant la Trobada pel Creixement Econòmic Sostenible que ha tingut lloc a Vila-seca i que ha obert la consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Natàlia Mas Guix. La jornada ha reunit a més de cent vint empreses, entitats i agents econòmics del territori.

L’Institut Català de Finances ha finançat, durant els darrers tres anys, 183 empreses i entitats del Camp de Tarragona per un import total de 115,5 milions d’euros. L’entitat financera pública ha compartit aquestes dades en el marc de la Trobada pel Creixement Econòmic Sostenible que ha tingut lloc al Celler de Vila-seca aquest dijous i ha reunit a més de cent vint empreses, entitats i agents econòmics.
La inauguració de la jornada ha anat a càrrec de la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix. Durant el seu discurs, ha alertat que el creixement econòmic sostenible és “l’única via transitable” actualment, “perquè un món on el creixement no sigui sostenible ja no serà vàlid ni per a les empreses, ni per al país, ni per al planeta”. Per a la consellera, l’ICF és “una eina cabdal” per desplegar aquesta estratègia que, segons ha explicat, ha de girar entorn 4 grans eixos: la reindustrialització, la transició verda, la transferència de coneixement i la innovació, i la construcció d’un escut social i econòmic que garanteixi el benestar de tota la ciutadania.
La màxima responsable de les finances del Govern català també ha recordat que el Banc Europeu d’Inversions ha atorgat a l’ICF un préstec de 100 milions d’euros per enfortir la seva capacitat financera amb l’objectiu de finançar inversions sostenibles. “L'ICF és el millor aliat possible per desplegar l'estratègia de desenvolupament sostenible d’empreses i institucions “, ha subratllat.
Finalment, la consellera ha volgut destacar que l’ICF té unes ràtios de solvència més sòlides que qualsevol entitat financera pública i privada. “Aquesta fortalesa, que ha sabut construir-se és la que ara li ha de permetre intensificar la seva missió de banca pública”. En aquest sentit, ha apuntat que la banca pública disposa d’un 15% de quota de mercat del sector financer a Europa. “Volem que l’ICF també jugui un paper destacat a Catalunya, per diversificar fonts de finançament i inversió d’empreses i entitats, així com per complementar el sector financer privat”, ha conclòs.
Per la seva banda, la consellera delegada de l’ICF, Vanessa Servera, ha presentat les dades d’activitat de l’entitat al Camp de Tarragona entre el 2020 i el 2022. “En els darrers tres anys, hem finançat 183 empreses i entitats per 115,5 milions d’euros, destinant la major part dels recursos als sectors del comerç, el turisme i els transports” ha destacat la consellera delegada.
Servera també ha afirmat que "volem traslladar a les empreses del Camp de Tarragona que si teniu projectes importants des de l'ICF ens comprometem a fer el possible per acompanyar-vos en el seu finançament a molt llarg termini. Volem ser-vos útils i àgils: un cop tinguem la documentació, ens comprometem a donar-vos resposta en menys de 30 dies."
De la mateixa manera, Servera ha assegurat que “a l’ICF no competim amb el finançament del sector privat, sinó que tenim la vocació pública de complementar l’oferta i oferir un assessorament personalitzat que doni resposta a les necessitats específiques de cada projecte”.
Del 2020 al 2023, l’ICF va formalitzar 215 operacions al Camp de Tarragona per un total de 115,5 milions d’euros. D’aquest total, el 93% va ser per a emprenedors i pimes i el 41% dels préstecs es van destinar a empreses dels sectors del comerç, el turisme i el transport, així com a l’àmbit de l’educació, cultura i esport (13%) i de les indústries manufactureres (12%).
Els casos empresarials de Copy Valls, l’Associació Taller Baix Camp i Vinyes del Terrer
La Directora Comercial de Copy Valls, Isabel Gracia, el gerent de l’Associació Taller Baix Camp, Josep Nogués i Xavier Picola de Vinyes del Terrer, acompanyats pel director de desenvolupament de negoci de l’ICF, Antoni Vallès, han participat en una taula rodona sobre el futur de les pimes a Catalunya.
Els ponents han destacat l’acompanyament de l’ICF en els projectes de creixement de les tres organitzacions, especialment durant el 2020 i 2021 amb la pandèmia del covid19, i dins dels eixos estratègics i sectors clau de l’economia catalana: la transició verda, la reindustrialització, l’habitatge social i la transformació digital i la innovació.
Per la seva part, Vallès ha afirmat que “des de l’ICF liderem el rol anticíclic del sector bancari, oferint solucions adaptades a les diferents problemàtiques a les quals fan front les empreses en el seu dia a dia amb l’objectiu de continuar promovent el creixement del teixit empresarial català”.
Sobre l’ICF
L'ICF és l'entitat financera pública de Catalunya. Té com a missió principal promoure el finançament del teixit empresarial a Catalunya per tal de contribuir al creixement, la innovació i la sostenibilitat de l'economia catalana. L'ICF actua com a complement del sector privat, oferint una àmplia gamma de solucions de finançament centrades en préstecs, garanties i inversió en capital risc. Des del 2014 és membre de l'Associació Europea de Bancs Públics (EAPB), que agrupa gran part dels bancs i les entitats financeres públiques que operen a Europa.


