Gràcies a aquesta col·laboració, la Fundació podrà adaptar la seva assistència a les necessitats actuals així com consolidar els diferents serveis d'acompanyament que l'entitat posa al servei de la ciutadania.

La Fundació Ajuda i Esperança ha rebut el suport de l’ICF per al seus projectes de creixement en l’atenció a persones adultes en situació de soledat no volguda i amb problemes de salut mental. L’entitat, amb una llarga trajectòria en l’àmbit social i d’acompanyament emocional i prevenció del suïcidi, afronta els seus projectes futurs amb la col·laboració de l’Institut Català de Finances mitjançant un préstec per finançar les seves necessitats. L’ICF ha donat suport històricament a projectes del tercer sector per trobar solucions de finançament adequades a cada projecte i organització.
En relació a la Fundació Ajuda i Esperança, més de 40.000 persones van posar-se en contacte amb l'entitat durant 2022, buscant consol, ajuda i acompanyament durant un moment d'angoixa, crisi emocional, risc de suïcidi o soledat no desitjada. La Fundació Ajuda i Esperança fa més de mig segle que ofereix suport a les persones, amb confidencialitat i sense judicis, gràcies al seu telèfon pioner en tot l'estat espanyol, el Telèfon de l'Esperança (93 414 48 48). A aquest servei 24/7, que continua sent un referent per a lluitar contra la soledat no desitjada i els problemes de salut mental de la població adulta, la Fundació ha sumat en els darrers anys dos nous dispositius als quals adreçar-se: el Telèfon de Prevenció del Suïcidi, un altre servei confidencial i que funciona cada dia durant les 24 h, que es va engegar l'estiu de 2020 així com el Xat de Suport Emocional per a Joves (679 333 363), un innovador servei a través de WhatsApp adreçat a adolescents i joves entre els 14 i els 25 anys.
D'ençà de la pandèmia, vivim una situació de crisi de la salut mental. Salten les alarmes per la sensació de soledat no desitjada, present a totes les edats, l'augment de les morts per suïcidi i, especialment, l'emergència entre el jovent. Adolescents i joves expressen gran malestar, amb una tendència a la depressió i l'ansietat que poden desembocar en temptatives de suïcidi i un augment de les autolesions. En aquest context, la Fundació ha vist com el nombre de trucades i converses s'han multiplicat. Així, durant 2022 43.149 persones van trucar al Telèfon de l'Esperança. Es tracta d'adults entre 35 i 65 anys, que vivien soles i vivint episodis de solitud no desitjada o malestar emocional. El Telèfon de Prevenció del Suïcidi, per la seva part, va rebre 5.987 trucades durant 2022, un increment del 3,6% respecte de l'any anterior. Des de la seva creació, el servei ha posat en marxa mecanismes de rescat en 245 ocasions, en casos en els quals la persona atesa es trobava en una situació de suïcidi en curs. Pel que fa a la població més jove, el Xat va rebre durant el seu primer any de servei més de 1.700 converses. En aquest cas, ha calgut avisar als serveis d'emergència 20 vegades, entre el 061 i 112 així com al 116 111 (Infància Respon) perquè la seguretat de la persona estava en risc.