Aquestes dades es desprenen d’un estudi realitzat per l’escola de negocis IESE en base a l’anàlisi de les operacions d’inversió de 25 fons participats per l’entitat financera catalana, en 207 empreses.

L’Institut Català de Finances (ICF) ha contribuït a crear 7.646 nous llocs de treball a través de la seva activitat en l’àmbit de la inversió en capital risc, segons es desprèn d’un estudi elaborat per l’escola de negocis IESE sobre l’impacte econòmic dels fons participats per l’entitat financera pública catalana.
El departament d’Emprenedoria de l’IESE ha estudiat les operacions d’inversió realitzades per 25 fons de capital risc participats per l’ICF, en 207 empreses, el 97% de les quals són start-up i pimes.
El capital risc és una de les vies alternatives a través de la qual l’ICF facilita l’accés al finançament al teixit empresarial, especialment als emprenedors, pimes i empreses mitjanes.
En aquest àmbit, l’ICF actua com a element tractor i multiplicador de recursos per a les empreses, coinvertint amb inversors privats en fons especialitzats que posteriorment inverteixen en les empreses, ja sigui en la fase de capital llavor, venture capital o capital creixement.
La inversió d’aquests fons també ha contribuït a incrementar un 135% la xifra de negoci de les empreses en què han invertit, amb un impacte agregat positiu de més de 1.640 milions d’euros.
L’estudi l’ha dut a terme el departament d’Emprenedoria de l’IESE, liderat pel professor Joan Roure, que l’ha presentat aquest dimarts a Barcelona en el marc d’una jornada sobre el paper del capital risc en el desenvolupament empresarial i el creixement econòmic.
A l'acte hi ha assistit el secretari general d'Hisenda del Departament d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Lluís Salvadó; el conseller delegat de l'ICF, Josep-Ramon Sanromà; el director general d’Inversions corporatives i mercat de capitals de l'ICF, Joan Carles Rovira; i prop d’un centenar de representants de fons de capital risc, inversors privats, entitats financeres i membres de la comunitat IESE Alumni.
Objectius i Resultats de l’Estudi
L’objectiu de l’estudi era analitzar l’impacte econòmic de l’activitat en capital risc de l’ICF, més concretament dels fons participats per l’entitat financera pública catalana, des dels inicis de la seva activitat en aquest àmbit l’any 2002.
En aquest sentit, s’han analitzat les operacions d’inversió de 25 fons de capital risc participats per l’ICF, en 207 empreses.
L’activitat en capital risc de l’ICF ha contribuït a crear més de 7.600 nous llocs de treball
Tipologia de les empreses participades
El 97% de les empreses en què han invertit aquests fons (empreses participades) són start-up i pimes; el 60% s’han creat en els darrers 10 anys, i el 40% entre el 2008 i el 2013, coincidint amb el període més àlgid de la crisi econòmica. Per sectors, el 54% són del sector TIC i comerç electrònic, seguit del sector bio i la salut (21%), el sector serveis (12%) i la indústria (11%).
En el moment de rebre la inversió el 85% de les empreses tenia menys de 50 treballadors i el 74% facturava menys de 2 milions d’euros.
L’activitat en capital risc de l’ICF ha contribuït a crear més de 7.600 nous llocs de treball
Inversions dels fons
Els 25 fons de capital risc analitzats havien invertit un total de 370 milions fins al 31 de desembre de 2014, en aquestes 207 empreses. El 16% en empreses en fase llavor i el 42% en empreses en fase d’arrencada i en fase d’expansió, respectivament.
Els fons van dur a terme el 73% d’aquesta inversió entre el 2008 i 2014, coincidint amb els anys de màxima desacceleració de l’economia.
En l’àmbit del capital llavor, el 50% de les operacions d’inversió no van arribar als 300.000 euros; pel que fa al capital d’arrencada el 56% de les operacions van superar el mig milió d’euros; i en capital expansió prop del 50% es va situar per sobre del milió d’euros, coincidint amb les necessitats de les empreses en funció del grau de desenvolupament en què es trobaven.
Les empreses en fase llavor i arrancada van destinar aquests recursos majoritàriament a recerca, actius intangibles i al desenvolupament de l’estructura comercial, mentre que les empreses en fase d’expansió van destinar-los a infraestructura, recerca i altres actius intangibles, i estructura comercial.
En el moment de l’estudi els fons seguien presents en el 45% de les empreses en fase llavor en què havien invertit, havien desinvertit en un 25% dels casos i un 30% de les empreses havien fet fallida. En capital arrencada i capital expansió els fons seguien en prop del 75% de les participades.
Impacte de les inversions i creació de riquesa
La inversió dels fons participats per l’ICF ha contribuït a multiplicar per 2,35 vegades la xifra de negoci global de les empreses participades, amb un increment net del 135% corresponent a un impacte positiu agregat de 1.640 milions d’euros.
Destaca l’increment a la fase llavor en què un 77% de les empreses participades va créixer després de rebre la inversió, multiplicant per 10 la xifra de negoci global.
L’activitat en capital risc de l’ICF ha contribuït a crear més de 7.600 nous llocs de treball
Impacte de les inversions. Creació de llocs de treball
La inversió dels fons participats per l’ICF ha contribuït a crear més de 7.600 nous llocs de treball.
L’increment d’ocupació a nivell global ha estat del 95%, si comparem els treballadors que tenien les empreses en el moment de rebre la inversió i el moment actual (o en alguns casos, en el moment de la desinversió).
El 72% de les empreses participades va ampliar el nombre de treballadors: 69 nous llocs de treball de mitjana per companyia.
Llistat dels 25 fons de capital risc participats per l’ICF enquestats / analitzats
Active - amerigo
Invernova - Alter
BCN Emprèn
Caixa Capital Biomed
Caixa Capital TIC
Caixa Innvierte Biomed II
Caixa Innvierte Industria
Capital Expansió
Capital MAB
Finaves IV
Fons Mediterrania
Fonsinnocat
Highgrowth Innovació
Invercat
Inveready Bio
Inveready First
Inveready venture Finance
Nauta II
Nauta III
SICOOP
SIE
Spinnaker
Taiga V
Venturcap II
Ysios