El CEB concedeix a l'ICF un préstec de 100 milions d'euros per finançar projectes d'habitatge social a Catalunya. Aquest préstec del CEB permetrà fer créixer el model d'habitatge social de Catalunya.

Avui el Banc de Desenvolupament del Consell d'Europa (CEB) ha desemborsat 50 milions d'euros a favor de l'Institut Català de Finances (ICF). Aquest és el primer tram d'un préstec de 100 milions d'euros que el CEB i l'ICF van signar el 31 de maig per finançar habitatges socials a Catalunya. L'objectiu principal del préstec és ajudar a ampliar el parc d'habitatge social català mitjançant la reforma o la construcció de pisos nous per a persones vulnerables que no podrien accedir a un habitatge de cap altra manera.
Cal destacar que el préstec del CEB disposa d'una garantia InvestEU i s'espera que mobilitzi fins a 200 milions d'euros per a la creació d'habitatges de lloguer social, que és una prioritat estratègica de Catalunya per a l'any 2023, amb la finalitat d'omplir un buit de finançament que actualment no cobreixen les institucions financeres privades.
Aquest préstec és una altra fita de l'ICF com a institució financera pública en projectes d’adquisició i promoció d’habitatges de lloguer social per afavorir-ne l’accés a persones vulnerables.
Línies d'habitatge social de l’ICF
El préstec del CEB proporcionarà finançament a llarg termini a les línies de crèdit actuals de l'ICF:
- ICF Habitatge Social Adquisició, que proporciona finançament a entitats socials i municipis per a la compra habitatges de lloguer social.
- ICF Habitatge Social Promoció, que proporciona finançament als promotors d'habitatge social per construir unitats d'habitatge social.
Sobre l'ICF
L'ICF és la banca de promoció pública de Catalunya i, com a tal, la seva missió principal és impulsar el creixement d’empreses i entitats. Per mitjà de préstecs i capital finança projectes rellevants i transformadors, i posa èmfasi en la transició verda, la reindustrialització i l'habitatge social. L'entitat sovint actua com a complement de la banca comercial i ofereix terminis de devolució llargs amb l'objectiu de facilitar el retorn del deute. Des del 2014 és membre de l'Associació Europea de Bancs Públics (EAPB), que agrupa una gran part dels bancs i les entitats financeres públiques que operen a Europa.
Sobre el Banc de Desenvolupament del Consell d'Europa
El Banc de Desenvolupament del Consell d'Europa (CEB) és un banc de desenvolupament multilateral que té com a única missió promoure la cohesió social arreu d'Europa. El CEB finança la inversió en sectors socials, inclosa l'educació, la salut i l'habitatge assequible, i se centra en les necessitats de les persones vulnerables. Entre els prestataris hi ha governs, autoritats locals i regionals, bancs públics i privats, organitzacions sense ànim de lucre, entre d'altres. Com a banc multilateral amb una excel·lent qualificació creditícia, el mateix CEB es finança als mercats internacionals de capitals. Aprova projectes d'acord amb estrictes criteris socials, mediambientals i de governança, i proporciona assistència tècnica. A més a més, el CEB rep fons de donants per complementar les seves activitats. El CEB té quaranta-tres estats membres. En un principi, el van crear el 1956 vuit dels quinze estats membres que en aquell moment formaven el Consell d'Europa com a fons per als refugiats. El CEB és el banc de desenvolupament multilateral més antic d'Europa i està desvinculat jurídicament i financerament del Consell d'Europa.